” Φωνή Αιγαίου” προβολή ταινίας και συζήτηση Σαντορίνη SOS: Ευκαιρία για νέες επιλογές

Ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού απευθύνει η Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας  για να παρακολουθήσουν την ταινίας της Λυδίας Καρρά” Φωνή Αιγαίου” (2004) που θα προβληθεί στο Villagio Cinema στο Καμάρι Θήρας την Παρασκευή 31 Μαϊου στις 19:00, με την επικοινωνιακή υποστήριξη των “Βιώσιμων Κυκλάδων”.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε το 2004 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ” προφητική”  και ταυτόχρονα επίκαιρη καθώς αναφέρεται στην δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη, που αλλοιώνει το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης, με της γνωστές αρνητικές επιπτώσεις- ποιοτικές και οικονομικές- τόσο στο τουριστικό προϊόν όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες…Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων και πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο-αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού.

Οι διοργανωτές με αφορμή την προβολή της ταινίας ζητούν την παρουσία των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση βάζοντας τον τίτλο  Σαντορίνη SOS: Ευκαιρία για νέες επιλογές. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία της δημιουργού της ταινίας Λυδίας Καρρά, συντελεστών της ταινίας, τοπικών αρχών και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση – κινητοποίηση όλων, προς την κατεύθυνση αναστροφής της υποβάθμισης του νησιού μας αναφέρουν οι διοργανωτές.

Την συζήτηση θα  συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό  ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 61 λεπτά,  θα ακολουθήσει η συζήτηση και η είσοδος θα είναι δωρεάν.