Ας μην καταστρέψει ο Covid-19 το Ελληνικό Βόλεϊ

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στον χώρο του Ελληνικού Βόλεϊ,  για το τι θα αποφασιστεί τελικά για την συνέχιση των αγώνων, που θα κρίνει στην ουσία και το μέλλον του αθλήματος.

Μετά την επιβολή του πανελλαδικού lockdown, είχε αποφασιστεί ότι θα συνεχιστούν μόνο η Super League 1, η Basket League και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια  ευρωπαϊκά ματς των ομάδων.

Όπως αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου : «Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

 

Μέχρι στιγμή όμως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα με τις αθλήτριες αλλά και τα σωματεία να βιώνουν την απόλυτη αβεβαιότητα .

Η Ε.Ο.Π.Ε. από τις 3 Νοεμβρίου έχει εκφράσει ήδη την αγωνία της για τις καταστροφικές (αγωνιστικές και οικονομικές) συνέπειες του lockdown στην Volley league Γυναικών προτείνοντας δέσμη μέτρων κάτω από τα οποία μπορεί να συνεχιστεί η αγωνιστική δραστηριότητα των σωματείων της Volley league Γυναικών καθώς μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια.

 

Ίσως το πρωτάθλημα να μπορεί να ξεκινήσει μετά από ένα μήνα, αλλά σίγουρα οι αθλήτριες δεν μπορούν !

 

 

Οι αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών και των αρχηγών της Volleyleague Γυναικών εξέφρασαν ήδη την αγωνία τους με επιστολή τους στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τίτλο
Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ όπου επισημαίνουν τα αυτονόητα όπως:

«Η ζωή και η καθημερινότητα ενός αθλητή είναι γεμάτη θυσίες.

Το σώμα μας είναι ο καλύτερός μας φίλος αλλά και ο χειρότερός μας εχθρός.

Το χόμπι μας είναι η δουλειά μας, η δουλειά μας είναι η ζωή μας.

Από τον Μάρτιο όλες οι αθλητικές δραστηριότητες σταμάτησαν, μαζί και όλες οι υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας το καλοκαίρι. Οι αθλήτριες αναγκάστηκαν να κάνουν μια μεγάλη αποχή χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Μόνο όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό μπορούν να καταλάβουν τι προβλήματα μπορεί να φέρει αυτή η αποχή την ερχόμενη σεζόν και πόσο δύσκολο είναι για το σώμα να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση χωρίς τραυματισμούς. Όλες οι αθλήτριες σεβάστηκαν τα μέτρα, στάθηκαν στη χώρα μας σε αυτή την δύσκολη στιγμή και με τον δικό τους τρόπο, κάλεσαν τον κόσμο να «μείνει στο σπίτι» κάνοντας γυμναστική από το σπίτι.

Έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν το Σεπτέμβριο μετά από μια αποχή 5 μηνών, η διακοπή του πρωταθλήματος για ένα μήνα ξανά θα είναι η καταστροφή του αθλήματος στην χώρα μας.

 

Ίσως το πρωτάθλημα να μπορεί να ξεκινήσει μετά από ένα μήνα, αλλά σίγουρα οι αθλήτριες δεν μπορούν!

 

Η εθνική ομάδα γυναικών θα αγωνιστεί για να πάρει την πρόκριση του Ευρωπαϊκού τον Ιανουάριο, έχοντας πάρει την διοργάνωση του ενός ομίλου στην Ελλάδα!

Πάνω από το 60% των παικτριών που πλαισιώνουν την εθνική μας ομάδα, αγωνίζεται στην Α1 γυναικών!

Παράλληλα κάθε χρόνο αθλήτριες ανεξαρτήτως ηλικίας στοχεύουν μια θέση στην εθνική ομάδα, παίζοντας ένα καλό πρωτάθλημα στον σύλλογό τους.

Μια αποχή ενός μήνα από προπονήσεις και αγώνες, λίγο πριν την έναρξη της πρόκρισης θα είναι καταστροφική για τις ίδιες τις παίκτριες πάνω από όλα, για τα όνειρα και τους στόχους κάθε αθλήτριας, αλλά και για την εθνική μας ομάδα, που τα τελευταία δύο χρόνια φιγουράρει ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες.

Ας μην ξεχνάμε, ότι παίζοντας για την εθνική ομάδα οι αθλήτριες εκπροσωπούν τη χώρα μας, το έθνος μας και το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Ο κάθε αθλητής στοχεύει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το 100% του εαυτού του!

Ελπίζουμε λοιπόν, το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών να συνεχιστεί, εφόσον όλες οι ομάδες τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα νέα μέτρα κατά του Covid-19. Ελπίζουμε όλες οι θυσίες, οι δυσκολίες, όλη η δουλειά και η αφοσίωση που έχουμε βάλει σε αυτό το άθλημα, να μην πάνε χαμένες και όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον».

 

Οι προπονήσεις ωστόσο έχουν σταματήσει και όλοι είναι σε θέση αναμονής με την αγωνία να χτυπά κόκκινο.

Το Δ.Σ του Α.Ο. Θήρας μέσα σ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον του αθλήματος, ευθυγραμμιζόμενο απόλυτα τόσο με τις αθλήτριες όσο και με την θέση της ΕΟΠΕ υπέβαλλε με τη σειρά του τις θέσεις– προτάσεις για την ασφαλή συνέχιση των αγώνων, επισημαίνοντας ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στην Volley league γυναικών μέχρι και την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω γενικού lockdown κρίνονται απ’ όλους και την μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων, ικανοποιητικά και αποτελεσματικά.

Οι μόνες ομάδες αθλημάτων σάλας που παρατηρήθηκαν θετικά τεστ Sars-CoV-2, είναι αυτές των ομάδων καλαθοσφαίρισης που είχαν μετακίνηση εκτός Ελλάδας, όπως επίσης και λιγοστές περιπτώσεις σε περιοχές με εξαιρετικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό καθεστώς σημειώνοντας ότι ότι μέχρι τις 6 Νοεμβρίου συμπωματικά ή όχι, δεν υπήρξαν καταγεγραμμένες περιπτώσεις θετικών διαγνώσεων για αθλήτριες και προσωπικό των ομάδων της Volley league Γυναικών.

Με δεδομένη την βούληση όλων των διεθνών αθλητριών για συνέχιση της λίγκας (και φυσικά και των προπονήσεων) με την τήρηση των πρωτοκόλλων, πιστεύει ότι η συνέχιση της Volley league με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη για να μην προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο άθλημα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο”.

Την ίδια ανησυχία μοιράζονται και οι φίλοι του αθλήματος, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης καθώς η δική τους ομάδα δεν θέλουν ποτέ να γίνει μια ακόμη απώλεια στον πόλεμο του Covid- 19, αλλά να συνεχίσει να είναι ένα στοιχείο του τόπου, που τους προσφέρει χαμόγελο περηφάνια και σίγουρα διέξοδο και παράδειγμα για τα παιδιά τους .

Το στηρίζουμε τον αθλητισμό έχει μείνει στα λόγια πολλά χρόνια τώρα, παρ’ όλα αυτά οι αθλήτριες συνεχίζουν με την ψυχή τους να στηρίζουν το άθλημα και τα σωματεία τις αθλήτριες με οποιοδήποτε κόστος από την κάθε πλευρά.

Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός  να δείξει και η Πολιτεία ότι νοιάζεται για τα παιδιά της και να μην εξαντλήσει την αυστηρότητα της τήρησης των μέτρων, σ ένα άθλημα που έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές και να επιτρέψει τους αγώνες  .