ΟΕΝΓΕ: Συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

ΟΕΝΓΕ: ” Δημόσια νοσοκομεία – αρένες.  Χειρουργικά κρεβάτια σε πλειστηριασμό, γιατροί δημοπράτες” – Απεργία 17 Απριλίου

 

Την συμμετοχή της στην Πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων  αναφέρει πως παίρνει θέση δίπλα στους άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δυναμώνοντας το απεργιακό μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς και μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την σχέση γιατρού – ασθενούς σε μία απλή εμπορική συναλλαγή, που αποκλείει από τις υπηρεσίες υγείας το 50% των πιο φτωχών από τους φτωχούς, αυτών που «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ και επιβάλλει στους ασθενείς νέα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις.

Αναφέρει επίσης πως καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης  πως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία υπηρετούν την μείωση της αναμονής για τους 100.000 ασθενείς που περιμένουν στις λίστες της ντροπής. Επισημαίνοντας ότι τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός.

 

  • Οι ογκολογικοί ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν επέλεξαν να πληρώσουν. Ήρθαν αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα ή πληρώνεις ή μειώνονται οι πιθανότητες σου για να ζήσεις.

 

  • Η ασθενής με κάταγμα στον αγκώνα που χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου δεν ήταν στη λίστα αναμονής. Ήταν επείγον περιστατικό, έπρεπε να χειρουργηθεί δωρεάν, αντί για αυτό της ζήτησαν να πληρώσει το θεσμικό «φακελάκι».

 

Aπευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους προτρέπουν να αναζητούν νόμιμη διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία για να βρουν αίθουσα να χειρουργήσουν τους ασθενείς τους. Να μη νομιμοποιήσουν το θεσμικό «φακελάκι».Να μη βάλουν πλάτη να γίνει η βαρβαρότητα συνήθεια.

Δεν  είναι προς το συμφέρον των γιατρών μετά το πρωινό ωράριο και την εφημερία, να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο εντός ή εκτός νοσοκομείου για να ενισχύσουμε το εισόδημα τους επισημαίνουν , στερώντας πολύτιμο χρόνο από τους ίδιους  και τις οικογένειες τους.

“Συμφέρον μας και συμφέρον των ασθενών μας είναι να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να άρει το εμπάργκο στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και όχι μόνο το 60-70% .

Συμφέρον μας είναι να έχουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, ελεύθερο χρόνο. Αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εισβολή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί επ’ αμοιβή ιατρικές πράξεις), ζημιωμένοι θα είναι οι ασθενείς που μετατρέπονται εκβιαστικά σε πελάτες του δημόσιου νοσοκομείου επιχείρηση, αλλά και των ιδιωτικών ομίλων της υγείας.

Ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Ωφελημένοι θα είναι μια μικρή μειοψηφία μεγαλοκαθηγητών, μεγαλοδιευθυντών και μεγαλογιατρών του ιδιωτικού τομέα, που θα χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία προς άγρα πελατείας αλλά και οι «φακελάκηδες» που αποθρασύνονται ελέω κυβέρνησης.

Μπορούμε συλλογικά και αγωνιστικά να επιβάλλουμε την επιστημονική μας αξιοπρέπεια! Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους νόμους τους” τονίζουν στην ανακοίνωση τους που καλούν τους γιατρούς να συμμετέχουν στην 24ωη Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου.

Τι διεκδικούν

  •  Όχι στην «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

 

  • Ικανοποίηση εδώ και τώρα των μισθολογικών μας αιτημάτων. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

 

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

 

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου.

 

  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών, (άμεσων και έμμεσων) των ασθενών.