Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας: Το Πολιτιστικό Κέντρο που αναδεικνύει επί 10 χρόνια το “κόκκινο χαβιάρι” της Σαντορίνης και τον Πολιτισμό της

Σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας” Δ.Νομικός” –  10 χρόνια Πολιτισμός

 

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας” Δ.Νομικός”  μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο και ξεκίνησε να αφηγείται την τοπική ιστορία της μικρόκαρπης σαντορινιάς τομάτας  φιλοξενώντας  δράσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα .

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας ” Δ. Νομικός” από το 1945 έως και το 1981 λειτουργούσε ως εργοστάσιο επεξεργασίας για το σαντορινιό τοματάκι διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου και των κατοίκων του.  Με την ανάπτυξη του τουρισμού η παραγωγή λιγόστεψε, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα και άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρισμό. Τα εργοστάσια επεξεργασίας τομάτας του νησιού έπαψαν να έχουν αντικείμενο και  έτσι άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Έτσι έγινε και με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας οι εξελίξεις οδήγησαν στο να σταματήσει τη λειτουργία του. Το  2014 διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά του αναλλοίωτα μετατράπηκε  σε ένα Σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο και  Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι χώροι του και η αρχιτεκτονική του παρέμειναν  ίδιοι όπως τότε που οι παραγωγοί πήγαιναν τη σοδειά τους . Τα μηχανήματα είναι στην ίδια θέση σαν να πρόκειται να μπει σε λειτουργία  και επί μια  δεκαετία αφηγείται μέσω του εκθεσιακού του χώρου την ιστορία και την εξέλιξη της τομάτας από τη γη μέχρι το πιάτο, έχοντας εκπαιδεύσει και ενημερώσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά και παιδιά  που συχνά φιλοξενούνται στους χώρους του και  μαθαίνουν την ιστορία του .

 

santorinimagazine

Η θέση του βρίσκεται στην καρδιά της αγροτικής περιοχής της Σαντορίνης στη Βλυχάδα και συνδυάζει την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία για να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα του κόκκινου φρούτου στην παγκόσμια κουζίνα και οικονομία.

Η συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτιστική ζωή του τόπου και της τοπικής κοινότητας είναι μεγάλη ενώ μέσα από πολυδιάστατες εκθέσεις διαδραστικά περιβάλλοντα, εκπαιδευτικά προγράμματα και  βιωματικά εργαστήρια,  προσέφερε  γνώση, εμπειρία  και ενημέρωση για τον πολιτισμό και την Άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων πολιτιστικής δράσης και ως “φύλακας” της ιστορίας του σαντορινιού καρπού και του τόπου,  της διάσωσης και της διάδοσης του, επικοινωνεί φέτος την ανάδειξη της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του να βιώσουν με διαδραστικά μέσα την παραδοσιακή ζωή και καθημερινότητα στην κοινωνία του εργοστασίου. Καθώς ανέπτυξε  το έργο DEAR Museum Project, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών την  παραγωγή εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου, έχει προγραμματίσει  σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων για να γιορτάσει αυτήν την επιτυχημένη πορεία.

Να γιορτάσει μαζί με τους επισκέπτες αυτήν την σημαντική  επέτειο και να μοιραστούν την αγάπη τους για την τομάτα, το «κόκκινο χαβιάρι» όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός» είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., Τρίτη με Κυριακή και περιμένει να σας υποδεχθεί για να μοιραστεί μαζί σας την παραδοσιακή και σύγχρονη ιστορία της τομάτας.

santorinimagazine

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας επισκεφθείτε την ιστοοσελίδα του στο www.tomatomuseum.gr ή επικοινωνήστε  στο 22860 85141.