Νίκος Ζώρζος: Διαχείριση των απορριμμάτων, το νέο Λιμάνι, η Δόμηση , η υποστελέχωση των υπηρεσιών,

Ο Δήμαρχος Θήρας ενημερώνει για την Διαχείριση των απορριμμάτων, το νέο Λιμάνι, την Δόμηση και τον Τουρισμό

 

Πέρασαν ήδη σχεδόν δυόμιση μήνες από όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Θήρας η νέα Δημοτική Αρχή η οποία όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σαντορίνης, από την πρώτη ημέρα ξεκίνησαν να ενημερώνονται για τα θέματα και τώρα  βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της οργάνωσης του Δήμου.

Τα προβλήματα της Σαντορίνης πολλά και όλα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης οι ενημερώσεις σχεδόν ολοκληρώθηκαν και η επόμενη μέρα αφήνει την θεωρία στο παρελθόν και διεκδικεί πράξεις στην κατεύθυνση των λύσεων .

 

Διαχείριση Απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το που βρίσκονται τα ζητήματα του νησιού ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε στο θέμα της Διαχείρισης των απορριμμάτων για το οποίο όπως είπε « βρισκόμαστε στην αφετηρία για την ενδιάμεση λύση» καθώς δεν υπάρχει μίσθωση ή αγορά του χώρου για να προχωρήσει η υλοποίηση της, συμπληρώνοντας ότι το έργο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα Τρίτσης, αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Αναφέρθηκε επίσης σε λύσεις που εξετάστηκαν στην συνάντηση που είχε με τον ΓΓ συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκο όπως η μεταφορά απορριμμάτων σε άλλες περιοχές που όμως κρίνεται ασύμφορη. Καθώς επίσης στην υλοποίηση της οριστικής λύσης και την οριστικοποίηση του αναδόχου που αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου η οποία όμως δεν προσδιορίζεται πριν από το τέλος του 2027 ή 2028. Όσο αλλάζει το ανάγλυφο καθώς το ΧΑΔΑ συνεχίζει να λειτουργεί θα χρειαζόμαστε νέες μελέτες δήλωσε και παρά την διαχείριση του αυτή τη δεν θα μπορεί να δεχθεί απορρίμματα μέχρι την οριστική λύση. Επισημαίνοντας ότι τους ανησυχεί το ύψος που έχει πάρει από τις επιχωματώσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση και την συνεργασία που είχαν με τον εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων προκειμένου να έχουν καλύτερες υπηρεσίες φέτος το καλοκαίρι.

Κρουαζιέρα και Birth Allocation

Φέτος θα έχουμε 63 δύσκολες μέρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος καθώς καταργήθηκε το όριο των 8000 επισκεπτών κρουαζιέρας στο νησί από την προηγούμενη δημοτική αρχή θέτοντας ως όριο τους 9.800 επισκέπτες υπολογίζοντας το 65% της πληρότητας των πλοίων. Με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να είναι πολλαπλάσιοι. Είναι ωστόσο σε μια διαδικασία τροποποίησης του προγράμματος σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της κρουαζιέρας με στόχο να αμβλύνουν το πρόβλημα.

ΔΕΥΑ Θήρας

Είναι δύσκολη η κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΥΑ Θήρας ανέφερε λέγοντας ότι ακόμη ενημερώνονται και θα επανέλθει στο θέμα στο προσεχές διάστημα που θα έχουν πιο απτά δεδομένα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας

Αναφέρθηκε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις μελέτες που πρέπει να προχωρήσουν και αποτελούν μέρος της μελέτης του Διαζώματος. Ωστόσο σε συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΥΠΕΝ τον Ε.Μπακογιάννη ενημερώθηκε ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν έχει προχωρήσει και περιμένουν το ΦΕΚ για τις μελέτες της Φέρουσας Ικανότητας που θα ορίσει και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και άλλα ζητήματα που είναι αλληλένδετα. Όπως επίσης ότι έθεσε το θέμα του ΕΣΧΑΣΕ στον οποίο τόνισε ότι στην Σαντορίνη δεν χρειάζονται ΕΣΧΑΣΕ χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση για την θέση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα για την Σαντορίνη και τα άλλα νησιά.
Επίσης ότι είναι σε αναμονή για την συνάντηση με τον υφυπουργό περιβάλλοντος τον κ. Ταγαρά για να συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα καθώς επίσης και με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που είναι επισπεύδον υπουργείο για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος της Σαντορίνης.

Το Νέο Λιμάνι της Σαντορίνης

Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μελέτη του νέου λιμανιού καθώς μετά την πόντιση του καλωδίου της ΔΕΗ και το δεύτερο καλώδιο που θα ποντιστεί στη συνέχεια αλλάζει η θέση του και θα είναι βορειότερα από εκεί που υπολογιζόταν αρχικά στον Μονόλιθο και σίγουρα πιο βόρεια του Γυαλού του Καρτεράδου. Το πρόβλημα του να ορισθεί η οριστική θέση εκτός των καλωδίων της ΔΕΗ είναι η οδοποιία ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας και πρέπει να προσδιορισθεί που θα γίνει αυτός ο δρόμος τότε θα γίνει και η μελέτη του λιμανιού.

Το Νέο Δημαρχείο Θήρας

Μέσα από μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής εκεί όπου δεν χρειάζεται τροποποίηση το σχέδιο πόλης των Φηρών, θα προσδιορισθεί και ο χώρος που θα γίνει το νέο Δημαρχείο. Το οποίο θα γίνει σε έναν από τους χώρους που θα προσφερθεί μέσα από την εισφορά σε γη και χρήμα όπως ορίζεται και αυτός ήταν και ο λόγος της παρέμβασης και το σταμάτημα των εργασιών σε άδειες που είχαν εκδοθεί και δεν είχε προσφερθεί γη.

Στελέχωση των υπηρεσιών

Πραγματοποίησα συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος και συζητήσαμε το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες. Αναμένουμε να δούμε τι μέτρα θα λάβει τουλάχιστον για την Μύκονο και την Σαντορίνη, ανέφερε.

Αυθαιρεσία- Δόμηση

Πλήττει τους ίδιους τους εαυτούς μας το θέμα της αυθαιρεσίας και υπάρχει ανέφερε ο Ν. Ζώρζος αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει το νησί. Εμείς στο μέτρο που μπορούμε θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μια που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός αλλά χρειάζεται στελέχωση των υπηρεσιών και είναι θέμα του κράτους, επεσήμανε

Ενοικίαση ξενοδοχείου για να δοθεί λύση στη στέγαση του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας

Με την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού θα νοικιάσουμε ένα σχολάζον ξενοδοχείο ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας για να δώσουμε λύση στο θέμα της στέγασης του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας και να υπάρχει και μια ανάσα για τους εκπαιδευτικούς που έρχονται για να φιλοξενούνται μέχρι να βρουν σπίτι. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως αν θα βρεθεί δεν μπορούνε να το ξέρουνε.

Έλλειψη σχολικής στέγης

Είναι από τα πρώτα ζητήματα που ασχοληθήκαμε είναι το θέμα της σχολικής στέγης. Βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης και ετοιμάζουμε μελέτες αλλά θα βγουν ίσως και προσκλήσεις για την μίσθωση ακινήτων για αυτό, τόνισε . Όπως επίσης και το θέμα της περιουσίας του Δήμου Θήρας καθώς είναι σε εξέλιξη το κτηματολόγιο.Για το συγκεκριμένο θέμα ασχολούνται 2 αντιδήμαρχοι αλλά και πάλι μπαίνει θέμα υποστελέχωσης καθώς υπάρχει μόνο η νομική υπηρεσία του Δήμου και ένας υπάλληλος εκτός από τους αιρετούς που συμβάλλουν σε αυτό.

 

Μετά την ενημέρωση του Δημάρχου Θήρας Νικόλαου Ζώρζου ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων επί των θεμάτων που αφορούν τα ζητήματα της Σαντορίνης.

Θα επανέλθουμε με νέα βίντεο εξειδικεύοντας το κάθε θέμα και τις απαντήσεις που δόθηκαν στην συνέντευξη τύπου.

Τα θέματα αφορούν

  • Την Δόμηση
  • Την Κρουαζιέρα
  • Τον υπερτουρισμό
  • Το DMO
  • Tην Διαχείριση των Απορριμμάτων
  • Το Νέο Λιμάνι
  • Την ποιότητα ζωής των κατοίκων