Κινητοποίηση για την υγεία στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης σήμερα στις 16:30. Συμμετέχοντας στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας διαμαρτύρονται ενάντια στην κατάρρευση του ΕΣΥ και διεκδικούν την ενίσχυση των νοσοκομείων. Κινητοποίηση σήμερα 19/11 έξω από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης

48ωρη Πανελλαδική απεργία των υγειονομικών και των εργαζομένων στο ΕΣΥ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα. Αύριο 30 Νοεμβρίου η πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης των υγειονομικών η  συντονιστική επιτροπή πολιτών Θήρας, συμμετέχει στην απεργία πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην είσοδο του αεροδρομίου της Σαντορίνης σήμερα 29 Νοεμβρίου στις 16:30 διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας καλώντας τους κατοίκους της Σαντορίνης να συμμετέχουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ανήκει στην ΑΕΜΥ και όχι στο ΕΣΥ ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν διαφέρουν ιδιαίτερα με των άλλων νοσοκομείων.

Ωστόσο  κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν λειτουργεί χωρίς Παθολόγο, Καρδιολόγο ή Μικροβιολόγο όπως συμβαίνει με το νοσοκομείο της Σαντορίνης παρ’ ότι εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο και εξυπηρετεί την Σαντορίνη και 5 νησιά ακόμη . Να σημειώσουμε εδώ πως εκτός από τους μόνιμους κατοίκους το ΓΝΘ εξυπηρετεί και τους επισκέπτες την τουριστική περίοδο με αυτή την υποστελέχωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει.

Να επισημάνουμε επίσης ότι παρ’ ότι οι προσλήψεις στην ΑΕΜΥ γίνονται με συμβάσεις  με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών από τους γιατρούς με όχι ευκαταφρόνητα ποσά,  ο περιορισμένος χρόνος σύμβασης- 12μήνες, οι συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν  εξαιτίας της υποστελέχωσης στις 365 μέρες εφημερίας του ΓΝΘ, η μη επιστημονική τους εξέλιξη, αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για να έρθουν να υπηρετήσουν στην Σαντορίνη.

Εχουμε τονίσει πολλές φορές στο Santorini Magazine  πως στελεχώνονται τμήματα υπέρμετρα με γιατρούς αυτή τη στιγμή στο ΓΝΘ, παρ’ότι είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, όπως ο χειρουργικός και ο γυναικολογικός τομέας. Να υπενθυμίσουμε πως το σχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό, που καλείται και αποτελεί πρόκληση, όπως ανέφερε η διοίκηση του ,να εξυπηρετήσει το ΓΝΘ  το επόμενο διάστημα προχωρά κανονικά,  χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των νησιών που αφορούν κυρίως τον παθολογικό τομέα που παραμένει κενός ιατρών ή γίνονται μπαλώματα με κάλυψη των κενών για λίγες ημέρες.

Την ίδια στιγμή ανακοινώνονται από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας τακτικά εξωτερικά ιατρεία δίνοντας  την εντύπωση ότι το ΓΝΘήρας είναι στελεχωμένο και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, με ραντεβού. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει παθολόγος, γενικός ιατρός (εκτός ενός), και μικροβιολόγος( καλύπτει το κενό μικροβιολόγος από το ΓΝΒούλας μέχρι τέλος του μήνα).

Στο παρελθόν είχαμε και πάλι αντίστοιχες ανακοινώσεις για τακτικά ιατρεία όπως πνευμονολόγου ή καρδιολόγου στο ΓΝΘ. Εκτός από την επικοινωνιακή αποστολή των ανακοινώσεων οι κάτοικοι των νησιών τις συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν  να τις έχουν παρά μόνο για ορισμένο σύντομο χρόνο γιατί οι θέσεις των γιατρών ορφάνεψαν για μια ακόμη φορά για διάφορους λόγους. Είτε γιατί οι καρδιολόγοι αποχώρησαν για προσωπικούς λόγους και  δεν ανήκουν πια στο δυναμικό του νοσοκομείου με τις συγκεκριμένες  θέσεις να παραμένουν κενές είτε γιατί ο πνευμονολόγος δεν συνέχισε την συνεργασία με το ΓΝΘ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ασθενεί βαριά στις βασικές  ειδικότητες για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών με την συντονιστική επιτροπή πολιτών Θήρας να καλεί τους κατοίκους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 16:30 στην είσοδο του αεροδρομίου Σαντορίνης.

 

“300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται”

Στο ΕΣΥ οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών έχουν ξεκινήσει από το πρωϊ σε όλα τα Νοσοκομεία. Η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος  πραγματοποίησε μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα για την στελέχωση του ΕΣΥ.

 

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων

  • Διπλασιασμός μισθών.
  •  Διπλασιασμός προσωπικού.
  • Διπλασιασμός χρηματοδότησης.
  •  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Διεκδικούν επίσης να σταματήσουν η συνεχής επίκληση των «εκτάκτων αναγκών» με τα «λουκέτα» σε τμήματα και κλινικές.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος δήλωσε στην συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη πως  «Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λεφτά για προσλήψεις προσωπικού, αρνείται να δώσει λεφτά για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των υγειονομικών στο σύστημα. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα» .

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «φέτος δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι τον χειμώνα. 300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται».

 

Οι υγειονομικοί καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αύριο στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.