Στο ΣτΕ το «πάγωμα» συντάξεων λόγω οφειλών

Ο ΕΦΚΑ έχει ασκήσει αίτημα αναίρεσης κατά απόφασης που δικαιώνει ασφαλισμένη, η σύνταξη της οποίας είχε κοπεί λόγω οφειλής 86.000 ευρώ στον Φορέα.

Στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε χθες το αίτημα αναίρεσης του ΕΦΚΑ κατά εφετειακής απόφασης που δικαίωνε ασφαλισμένη η οποία διεκδικούσε την καταβολή της σύνταξής της παρά την οφειλή 86.000 ευρώ προς τον φορέα.

Πρόκειται για απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που τον Αύγουστο του 2022 είχε απορρίψει την τότε προσφυγή του ΕΦΚΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης και είχε επικυρώσει ότι η ασφαλισμένη, παρά τις οφειλές της προς το Ταμείο, δικαιούται την καταβολή σύνταξης. Η συνταξιούχος με την αρχική προσφυγή της είχε επικαλεστεί τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας και είχε ζητήσει να λάβει σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης ή να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που φαίνεται ότι έχει καταβάλει εισφορές (είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 46 έτη).

Η πρωτόδικη απόφαση είχε εκδοθεί στις αρχές του 2021 και μετά την έφεση που άσκησε ο ΕΦΚΑ το Εφετείο επιβεβαίωσε πως δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών και έκρινε πως πρέπει να γίνει κανονικά η καταβολή της σύνταξης. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μάλιστα, επέβαλε στον ΕΦΚΑ να καλύψει και τα δικαστικά έξοδα της συνταξιούχου.

H τελεσίδικη απόφαση ουσιαστικά όριζε να καταβληθεί σύνταξη στην ασφαλισμένη –με οφειλή τέσσερις φορές πάνω από το καθορισμένο πλαφόν– για την οποία ο ΕΦΚΑ είχε αναστείλει την καταβολή της σύνταξης. Παρά τις δύο αρνητικές αποφάσεις, ο ΕΦΚΑ κατέθεσε και αναίρεση ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της εφετειακής απόφασης.

Το ζήτημα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο αναπόφευκτα θα αξιολογήσει το πλαφόν των οφειλών για «πάγωμα» συντάξεων στους οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αν η τελική ετυμηγορία του ΣτΕ είναι απορριπτική στην προσφυγή του ΕΦΚΑ, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες υποθέσεις. Σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες φτάνουν τους 1.500.000, ενώ από αυτούς περίπου οι 300.000 αδυνατούν λόγω χρεών υψηλότερων από το πλαφόν (20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και 6.000 ευρώ για αγρότες) να λάβουν σύνταξη.

 

Πηγή: efsyn.gr