Μετά το μάζεμα της ελιάς, στο Ηφαίστειο θα συνεχιστούν οι δράσεις της περιβαλλοντικής ομάδας Μαντιλίδας

Δυναμικά και με ποικίλες δράσεις συνεχίζει η περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου

Η όρεξη από ότι φαίνεται περισσεύει τόσο των διοργανωτών όσο και των μαθητών και των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις δράσεις της περιβαλλοντικής ομάδας Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, με την επόμενη δράση να γίνεται στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η περιβαλλοντική ομάδα με την συμμετοχή των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου του εμπορείου και των εκπαιδευτικών μάζεψαν ελιές  προκειμένου να δείξουν στα παιδιά τον τρόπο συλλογής του πολύτιμου καρπού.

Στην δράση τα παιδιά και όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να μάθουν από την ιστορικό – εκπαιδευτικό Φωτεινή Δημητρίου την ιστορία της ελιάς  από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και την χρήση του καρπού και του ελαιολάδου. Το ιερό αυτό δέντρο τόνισε η ιστορικός  αποτέλεσε σύμβολο και η χρήση του ήταν και είναι σημαντική. Στο παρελθόν το ελαιόλαδο δεν το χρησιμοποιούσαν μόνο για βρώση μια που η διατροφική του αξία είναι πολύτιμη  αλλά και για άλλες χρήσεις ‘πως η φροντίδα τραυμάτων καθώς η πρόσμιξη του με φυσικό κερί και βότανα είναι γνωστή έως τις μέρες μας με την γνωστή κεραλοιφή που χρησιμοποιείται για πρώτες βοήθειες. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για τον φωτισμό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν  ιστορικά στοιχεία για την ελιά τον καρπό, το ελαιόλαδο και την ιστορία τους. Όπως επίσης και για τα χαρακτηριστικά του δέντρου τους εχθρούς του αλλά και την σχέση της χώρας μας με αυτό στο πέρασμα των χρόνων και την θέση μας στον χάρτη των χωρών που παράγουν ελαιόλαδο.

Τα παιδιά μάζεψαν  τις ελιές και συμμετείχαν με χαρά στη δράση αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι όταν η γνώση συνδυάζεται με την  πράξη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλο ενδιαφέρον για τους μικρούς μαθητές. “Τι θα τις κάνεις τις ελιές που μαζεύεις ρωτήσαμε έναν μικρό μαθητή που μάζευε με περίσσιο ζήλο τον πολύτιμο καρπό, θα τις φτιάξω με τον μπαμπά μου και μετά θα τις έχουμε για φαγητό μας απάντησε και τα μάτια του λάμπανε από χαρά.

Το μόνο μελανό στοιχείο της δράσης ήταν η καταστροφή του ελαιώνα που έχει συντελεστεί, καθώς έχει κοπεί  σχεδόν το σύνολο των δέντρων προκειμένου να τοποθετηθούν στο οικόπεδο  μηχανήματα της αφαλάτωσης και όσα δέντρα έχουν απομείνει βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου.

Η περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση  Dive in Action θα πραγματοποιήσει εκδρομή στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης.

H πρόσκληση είναι ανοιχτή για μικρούς και μεγάλους  για την Ερινιά και ο τίτλος της περιβαλλοντικής εκδρομής είναι “Ερινύα το δάσος των σπειρογράφων”.  Όσοι θέλετε να μάθετε το νόημα που κρύβει ο τίτλος της εκδρομής στο ηφαίστειο δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο λιμάνι του Αθηνιού την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 12:30 για να αναχωρήσετε για το ηφαίστειο.