Οι περιφερειακοί διευθυντές του UNFPA, της UNICEF και του ΠΟΥ ζητούν επείγουσα διεθνή δράση για να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας

Οι περιφερειακοί διευθυντές του UNFPA, της UNICEF και του ΠΟΥ ζητούν άμεση δράση για να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα

“Δήλωση της κας Laila Baker, Περιφερειακής Διευθύντριας του UNFPA για τα αραβικά κράτη- της Adele Khodr, Περιφερειακής Διευθύντριας της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- του Δρ Ahmed Al-Mandhari, Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο”

Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις τελευταίες αναφορές για επιθέσεις εναντίον και κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa, το παιδιατρικό νοσοκομείο Al-Rantissi Naser, το νοσοκομείο Al-Quds και άλλα στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι έντονες εχθροπραξίες γύρω από διάφορα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβαση του υγειονομικού προσωπικού, των τραυματιών και άλλων ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόωρα και νεογέννητα μωρά που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη πεθαίνουν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, οξυγόνου και νερού στο νοσοκομείο Al-Shifa, ενώ άλλα κινδυνεύουν. Το προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία αναφέρει έλλειψη καυσίμων, νερού και βασικών ιατρικών προμηθειών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όλων των ασθενών.

Τις τελευταίες 36 ημέρες, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει τουλάχιστον 137 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, με αποτέλεσμα 521 θανάτους και 686 τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων 16 θανάτων και 38 τραυματισμών εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας εν ώρα υπηρεσίας.

Οι επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και αμάχων είναι απαράδεκτες και αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν μπορούν να συγχωρεθούν. Το δικαίωμα αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, ιδίως σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει ποτέ να στερείται.

Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι κλειστά. Όσα λειτουργούν ακόμη βρίσκονται υπό τεράστια πίεση και μπορούν να παρέχουν μόνο πολύ περιορισμένες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις και υπηρεσίες εντατικής θεραπείας. Οι ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα απειλούν επίσης την ευημερία χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στα νοσοκομεία και στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, που θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης. Απαιτείται τώρα αποφασιστική διεθνής δράση για να εξασφαλιστεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς και να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Χρειάζεται τώρα ανεμπόδιστη, ασφαλής και διαρκής πρόσβαση για την παροχή καυσίμων, ιατρικών προμηθειών και νερού για αυτές τις υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Η βία πρέπει να σταματήσει τώρα.