Σε σήψη το πτώμα του άτυχου επιχειρηματία στο ψυγείο του νεκροθαλάμου του ΓΝ Θήρας. Διερευνάται η υπόθεση

Έρευνα για το πτώμα του επιχειρηματία που βρέθηκε σε κατάσταση σήψης στο ψυγείο του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

Σοβαρές ελλείψεις και στην τεχνική υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο μακάβριο τρόπο.

Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ ΑΕ  αναμένει μέσα στην ημέρα την έκθεση νεκροτομής του ιατροδικαστή προκειμένου να απαντήσει για το περιστατικό με το πτώμα του άτυχου επιχειρηματία  που βρέθηκε σε κατάσταση σήψης, στο ψυγείο του νεκροθαλάμου του νοσοκομείου στη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα ο άτυχος επιχειρηματίας κατέληξε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο παλιό Λιμάνι των Φηρών λίγο μετά την άφιξή του με κρουαζιερόπλοιο  στη Σαντορίνη. Κλήθηκε αμέσως ασθενοφόρο για την μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας όπου και έφτασε στις 10:40 πμ . Αφού διαπιστώθηκε ο θάνατος του, το γραφείο κηδειών που κλήθηκε να αναλάβει την φροντίδα του θανόντος ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία τοποθέτησε τον άτυχο άνδρα στο ψυγείο του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας ακολουθώντας το πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις.

Η προβλεπόμενη διαδικασία ήταν  να μεταφερθεί ο εκλιπόντας στον ιατροδικαστή στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου του.

Την Δευτέρα προς Τρίτη μας ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος της ΑΕΜΥ ΑΕ Ελένη Μπορμπουδάκη,σε επικοινωνία που είχαμε,  δεν θυμάται την ακριβή ώρα, διαπιστώθηκε ότι το ψυγείο του νεκροθαλάμου δεν λειτουργούσε, υπήρξε μάλλον κάποια διακοπή ρεύματος, διερευνάται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Santorini Magazine  η διαπίστωση έγινε την Τρίτη το πρωί και το ψυγείο είχε ρεύμα, κάποιο άλλο πρόβλημα υπήρχε που δεν επέτρεπε να λειτουργεί η ψύξη του.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία με τον ιατροδικαστή , ενώ έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία, ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος του ΓΝΘ, θα προχωρήσουν σε καταθέσεις και αναφορές των εργαζομένων της τεχνικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΑΕΜΥ ΑΕ, Κύριλλο Παπακυρίλλου είναι σε αναμονή της έκδοσης έκθεσης νεκροτομής του ιατροδικαστή προκειμένου να προσδιοριστεί  το χρονικό διάστημα που η σορός έμεινε χωρίς την απαραίτητη ψύξη, το στάδιο της σήψης και να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, αναμένουμε ίσως και σήμερα την απάντηση, ανέφερε.

 

Ποια είναι η στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Santorini Magazine από την τεχνική υπηρεσία του ΓΝΘ απουσιάζει ψυκτικός εδώ και περίπου 2,5 χρόνια μετά την μεταφορά του από το Υπουργείο Υγείας σε άλλη δομή και δεν καλύφθηκε ποτέ η θέση του.

Στο τεχνικό τμήμα υπηρετούν 1 υδραυλικός , 3 ηλεκτρολόγοι , 1 μηχανολόγος , 1 μηχανολόγος- στατικός που βρίσκεται σε άδεια αυτή τη στιγμή.

Στην επικοινωνία που είχαμε με την εντεταλμένη σύμβουλο της ΑΕΜΥ ΑΕ, Ε.Μπορμπουδάκη, μας ανέφερε πως αφού προχωρήσει το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που απαιτείται θα αποδοθούν ευθύνες. Η τεχνική υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του ηλεκτροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, και οφείλουν να συντηρούν και να έχουν σε λειτουργία το νοσοκομείο. Υπάρχει καθηκοντολόγιο μας ανέφερε η κ. Μπορμπουδάκη και θα δείξει τι συνέβη αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Αναφέραμε στην εντεταλμένη σύμβουλο πως σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο που να ορίζει συγκεκριμένα τις εργασίες που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας υπάλληλος – τεχνικός. Η διοίκηση μας απάντησε πως το ορίζει το καταστατικό λειτουργίας του Νοσοκομείο Θήρας.

 

Παρέλειψε η διοίκηση του νοσοκομείου να μας πει πως δεν δικαιούται ο οποιοσδήποτε υπάλληλος  ακόμα και αν είναι τεχνικός να μπαινοβγαίνει στον χώρο των ψυκτικών θαλάμων του νοσοκομείου εκτός αν έχει εντολή να εκτελέσει κάποια συγκεκριμένη εργασία παρ ότι δεν είναι στην ειδικότητα του . Παρέλειψε η κ. Μπορμπουδάκη να μας πει πως δεν έχει καν προϊστάμενο η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου  περισσότερο από 6 μήνες από όταν αποχώρησε ο Διοικητικός Διευθυντής που είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που αφορούν την τεχνική υπηρεσία αφού ανήκει στο διοικητικό προσωπικό.

Παρέλειψε να μας εξηγήσει πως ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανολόγος μπορεί να επιληφθεί μιας βλάβης που δεν είναι της ειδικότητας του. Παρέλειψε να μας εξηγήσει πως είναι ήσυχη- οι,  ότι όλα λειτουργούν σωστά όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες στο νοσοκομείο που να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως ο ψυκτικός στην προκειμένη περίπτωση.

” Πάμε και όπου βγει ” μια φράση που έχει μπει στις ζωές μας με αφορμή ένα μακάβριο περιστατικό και συνεχίζει να επιβεβαιώνεται με διάφορα δυστυχώς μακάβρια επίσης γεγονότα.

Η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν και αφορούν την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Ελλείψεις σε γιατρούς σε νοσηλευτές σε λοιπό και διοικητικό προσωπικό.

Σοβαρά και νευραλγικά πόστα του νοσοκομείου δίνονται σε εργολάβους- εξωτερικούς συνεργάτες. Στο νοσοκομείο ότι αφορά θέματα ψύξης καλείται τεχνικός όταν υπάρχει κάποια βλάβη αλλιώς οι ηλεκτρολόγοι είναι υπεύθυνοι για όλες τις επισκευές γνωρίζουν δεν γνωρίζουν να λύσουν το πρόβλημα.

Εν το μεταξύ οι αποχωρήσεις ιατρών συνεχίζονται όπως και οι προκηρύξεις.