Μ. Καφούρος: Κάθε λιθαράκι προς την κατεύθυνση του έξυπνου τουρισμού ενισχύει την ανάπτυξη την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή

Μ.Καφούρος: Μεγαλύτερη προστασία των αμπελουργικών περιοχών από την δόμηση. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμα και για τις στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις

Δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη να αναφερθεί σε μείζονα θέματα των Κυκλάδων και ειδικά της Σαντορίνης,  ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μάρκος Καφούρος  στην ομιλία του  στην ολομέλεια της Βουλής  κατά την ψήφιση του νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα “Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης” που ψηφίστηκε χθες βράδυ.

Ο βουλευτής στην τοποθέτηση του ανέλυσε την σημαντικότητα του σχεδίου νόμου για το τουρισμό που έρχεται για να αντιμετωπίσει αδυναμίες δεκαετιών προωθώντας σημαντικές θεσμικές τομές ενώ αναφέρθηκε εμφατικά στον οινοτουρισμό καθώς ή χώρα μας και ειδικά τα νησιά αποτελούν έναν από τους πολλά υποσχόμενους και ανερχόμενους οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Σημειώνοντας ότι η ίδρυση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των αμπελουργικών  ζωνών και  των ευαίσθητων οικοσυστημάτων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας. Πρόκειται για  τις περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες δέχονται πιέσεις από την δόμηση  με αποτέλεσμα να διακυβεύεται  η βιωσιμότητα και η αειφόρα ανάπτυξη.

Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και τη Σαντορίνη από το 2020 και ως την ολοκλήρωση του ΕΠΣ  προχώρησε στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές για τουριστικά καταλύματα  μέτρο που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράτεινε πρόσφατα δίνοντας φέτος 1 ακόμη έτος. Ωστόσο ανέφερε ο Μ. Καφούρος για την μεγαλύτερη  αποτελεσματικότητα του μέτρου και για την πλήρη προστασία των αμπελουργικών περιοχών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού στην απαγόρευση δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμα και αν επρόκειτο για χαρακτηρισμένες ως στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις.

Ακούστε την ομιλία του Βουλευτή Κυκλάδων Μ. Καφούρου πατώντας  στον παρακάτω σύνδεσμο

https://collab.parliament.gr/~9nGOk