Ξεκινά ο Δ’ κύκλος αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων που θα προτείνονται στο δίκτυο Aegean Cuisine

Πρόσκληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε τοπικούς παραγωγούς για τον Δ κύκλο αξιολόγηση κυκλαδίτικων προϊόντων για το Aegean Cuisine

Τους τοπικούς παραγωγούς των κυκλάδων προσκαλεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων στον Δ κύκλο αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων που θα προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine.

Kαλεί τους επιχειρηματίες των 24 νησιών του Νομού που παράγουν και τυποποιούν τοπικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση προκειμένου να ενταχθούν μετά την αξιολόγηση στο δίκτυο Aegean Cuisine vw “Aegean Cuisine Recommended Products”.

Στους προηγούμενους τρεις  κύκλους αξιολόγησης δημιουργήθηκε το Μητρώο Προϊόντων που φέρουν το σήμα των «Aegean Cuisine Recommended»  και  αποτελείται από 387 προϊόντα 81 παραγωγών. Καλύπτουν 26 κατηγορίες ενισχύοντας τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση  αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γαστρονομία των νησιών των Κυκλάδων.

Σε μια εποχή που η ποιότητα και η υψηλή διατροφική αξία των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, και ειδικά των κυκλαδικών, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, η ανάγκη να αναδειχθούν και να προωθηθούν μέσω συνεργειών είναι περισσότερο χρήσιμη από ποτέ.

 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων και την αποστολή δείγματος προϊόντων έχει οριστεί η Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί τους  ενδιαφερόμενους να διαβάσουν προσεκτικά τις Προϋποθέσεις Ένταξης.

Ποιες είναι οι Προϋποθέσεις ένταξης Κυκλαδίτικων Προϊόντων στο Δίκτυο “Aegean Cuisine , Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023

 

Για να ενταχθεί ένα κυκλαδίτικο προϊόν στο δίκτυο Aegean Cuisine θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

 

  • Το προϊόν θα πρέπει να είναι τυποποιημένο.

 

  • Η μονάδα παραγωγής/τυποποίησης του προϊόντος θα πρέπει να βρίσκεται στο Νομό Κυκλάδων.

 

  • Θα πρέπει να είναι σε ισχύ η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας της μονάδας παραγωγής.

 

  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες ή από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στο μέτρο του δυνατού.

 

  • Θα πρέπει τα προϊόντα να παράγονται με βάση παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων ή με καινοτόμες συνταγές αρκεί να αξιοποιούν τοπικές πρώτες ύλες.

 

Προϊόντα  ΠΟΠ/ΠΓΕ

Στο δίκτυο Aegean Cuisine εντάσσονται αυτόματα και αυτοδικαίως όσα προϊόντα είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

 

Διευκρινίσεις

 

 

Αριθμός Προϊόντων προς ένταξη

Κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί ένταξη στο δίκτυο για όσα από τα προϊόντα παραγωγής της κρίνει ότι διαθέτουν τις ανάλογες προδιαγραφές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προϊόντα που εντάχθηκαν σε κάποιον από τους προηγούμενους κύκλους δεν χρειάζεται να αποσταλούν εκ νέου, παρά μόνο αν έχει αλλάξει η σύνθεσή τους.

Ειδικό Σήμα AEGEAN CUISINE

Η ένταξη στο δίκτυο και το ειδικό σήμα θα αφορά μόνο όσα από τα προϊόντα του κάθε παραγωγού αξιολογηθούν θετικά από την αρμόδια επιτροπή και δεν θα επιτρέπεται η χρήση και τοποθέτηση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν έχουν εγκριθεί. Σε περίπτωση που εντοπισθεί χρήση του σήματος σε μη αξιολογημένα προϊόντα του ίδιου παραγωγού, διαγράφονται όλα τα προϊόντα του από το Μητρώο κυκλαδίτικων προϊόντων.

Χρονική Διάρκεια του Σήματος

Το σήμα θα έχει ισχύ για όσο χρονικό διάστημα δεν αλλάζει η σύσταση του προϊόντος. Ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στη σύσταση του προϊόντος.

Ποια είναι η διαδικασία

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να αιτηθείτε για την ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία, η οποία ισχύει και για την περίπτωση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ:

  • Συμπλήρωση της σχετικής ΑΙΤΗΣΗΣ

 

  • Αντίγραφο της ισχύουσας άδειας λειτουργίας της μονάδας παραγωγής

 

  • Αντίγραφα τυχόν πιστοποιήσεων διασφάλισης ποιότητας (π.χ. HACCP)

 

  • Δύο (2) δείγματα στην μικρότερη εμπορικά διαθέσιμη συσκευασία για κάθε προϊόν

 

Η αποστολή των εγγράφων και των προϊόντων θα πρέπει να γίνει μέσω ταχυδρομείου ή courier στην παρακάτω διεύθυνση το αργότερο έως την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023:

Επιμελητήριο Κυκλάδων
Υπόψη Στεφανίας Παπακώστα / Για την ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine
Απόλλωνος & Λαδοπούλου
Ερμούπολη 84100 – Σύρος
Τ. 22810-82346

Τα στοιχεία για την έκδοση των σχετικών παραστατικών αποστολής δειγμάτων είναι τα εξής:

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΕΤΑΝ)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Α.Μ.Κ.Ε. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΛΑΔΩΝ
Δ/ΝΣΗ: ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 84100, ΣΥΡΟΣ
Α.Φ.Μ.: 997193210
ΔΟΥ: ΣΥΡΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Για τις περιπτώσεις ευπαθών προϊόντων (π.χ. τυροκομικά) παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία λήξης των προϊόντων δεν είναι προγενέστερη της 15ης Δεκεμβρίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22810-82346 (εσωτ. 140) και μέσω email στο spapakosta@cycladescc.gr

Για πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα παρακαλούμε επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ekyklades.gr/articles/Aegean_Cuisine  ή επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Στεφανία Παπακώστα, στο τηλέφωνο 22810-82346 (εσωτ. 140) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση spapakosta@cycladescc.gr

 

Αίτηση ένταξης  μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ AEGEANCUISINE_2023