Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του για τον αντιγριπικό εμβολιασμό  και το τι ισχύει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση διευκρινίζεται πως, το εμβόλιο τα τελευταία δεκατρία χρόνια γίνεται με συνταγογράφηση και μόνο πέρυσι λόγω της πανδημίας εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία χωρίς συνταγογράφηση και πως το αντιγριπικό εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Ωστόσο φέτος θα υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων τα συμβατικά και τα νέου τύπου εμβόλια που είναι αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και τα οποία θα φέρουν ιατρική ένδειξη. Σημειώνοντας στην ανακοίνωση ότι τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών, διευκρινίζοντας πως όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Τι διευκρινίζει για την συνταγογράφηση

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας επισημαίνεται επίσης πως σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τα εμβόλια νέου τύπου θα γίνονται με συνταγογράφηση ενώ παράλληλα δρομολογείται η χορήγηση του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

 

  • Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου και αν κάποιος πολίτης θέλει να εμβολιαστεί νωρίτερα θα πρέπει να έχει ιατρική συνταγή.

 

  • Για τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται κατόπιν συνταγογράφησης.