Push backs από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα. “Ο Frontex οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Σαφές μήνυμα προς τον Frontex έστειλε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, Udo Bullmann (Σοσιαλιστές, Γερμανία) «Στα δύσκολα νερά της Μεσογείου, η διευρυνόμενη ακτίνα δράσης της Frontex ρίχνει μια όλο και μεγαλύτερη σκιά.

Καθώς οι δραστηριότητές τους εντείνονται, είναι υψίστης σημασίας να τηρούν σταθερά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμά των της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις συμβάσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων». Ο Bullmann κάνει λόγο για ανησυχητικό κύμα «υπαναχωρήσεων» από τις αρχές της Τυνησίας και της Λιβύης, καθώς και push backs από κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που θέτουν σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές μεταναστών, οδηγώντας σε σοβαρή κακομεταχείριση και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ζητά από τον Frontex να θέσει την ανθρωπιά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων πάνω από όλα «όπως ζητήθηκε σε κοινή δήλωση 56 ΜΚΟ, η οποία υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης πολιτών»