Τρίτο κύμα κακοκαιρίας αναμένει η χώρα τις επόμενες ώρες Σαρώνει ο Daniel τη χώρα – Φόβοι για το επόμενο χτύπημα

Τρεις νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από την κακοκαιρία. «Πνίγηκαν» η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Αττική και η Εύβοια. Ανυπολόγιστες καταστροφές και τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες ανά τη χώρα.

Στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η χώρα, υποφέροντας μπροστά σε μια ακόμη καταστροφή που βρήκε τον κρατικό μηχανισμό εντελώς απροετοίμαστο, μερικές μέρες μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που εξάλειψαν περίπου 1,7 εκατομμύρια στρέμματα μέσα σε λίγες μόλις βδομάδες.

Ανθρώπινες ζωές, ανυπολόγιστες καταστροφές, πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια και καταστήματα είναι για μία ακόμη φορά το τίμημα που καλείται να πληρώσει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας των ανύπρακτων κυβερνητικών πολιτικών για την πρόληψη και την προστασία των πολιτών, αφού ξανά γίνεται εμφανές ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αντιπλυμμηρικά έργα και οχύρωση και προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε ακραία φαινόμενα. Και ενώ η ανθρωπογενής κλιματική κρίση -προϊόν του συστήματος του κέρδους με τη λεηλασία του περιβάλλοντος- είναι καθοριστικός παράγοντας για τις τραγικές εξελίξεις στη χώρα μας και τον κόσμο, στο κάδρο πρέπει να μπουν κυρίαρχα οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, το κυβερνητικό επιτελείο και το μιντιακό σύστημα που το στηρίζει είναι έτοιμοι για άλλη μία φορά να τα «ρίξουν» στην κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας το γνωστό αφήγημα για να αποποιηθούν την πολιτική ευθύνη που αφήνει «γυμνό» τον κρατικό μηχανισμό με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Κι ας λένε οι «άριστοι» επανειλημένα ότι έχουν ενισχύσει επαρκώς τις κρατικές δομές και υπηρεσίες.

Δείτε το live του efsyn.gr
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν σήμερα η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Αττική και η Εύβοια, που είδαν τους δρόμους σε πόλεις και χωριά να μετατρέπονται σε ποτάμια, ενώ καταστράφηκαν δρόμοι, υποδομές, σπίτια και καταστήματα και ο όγκος νερού ήταν τόσο μεγάλος που πλημμύρισαν ακόμη και κατοικίες, παρασύρθηκαν πολίτες και προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος. Ακόμη και σταθμοί του Μετρό στην Αττική πλημμύρισαν. Με λίγα λόγια, οι πληγείσες περιοχές μοιάζουν αυτή τη στιγμή με βομβαρδισμένο τοπίο.

Πολλαπλές εκκενώσεις περιοχών και εντολές απαγόρευσης κυκλοφορίας τέθηκαν σε ισχύ στις παραπάνω περιοχές.

→ Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβήθηκε το μεσημέρι και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, λόγω υπερχείλισης υδάτων στο ύψος της Λάρισας, στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ για τον ίδιο λόγο παραμένει κλειστή και η παλαιά εθνική οδός.

Μέχρι το βράδυ ο Βόλος παρέμενε χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς το πέρασμα του Daniel εχει παραλύσει παντελώς την περιοχή ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους.

H Λάρισα, μετατράπηκε σε μια απέραντη θάλασσα με χωράφια, οικόπεδα, επιχειρήσεις και περιουσίες να έχουν καλυφθεί από το νερό και τη λάσπη.

Στην πόλη της Καρδίτσας, φούσκωσαν τα ποτάμια των γύρων περιοχών με αποτέλεσμα να κατεβάζουν τεράστιο όγκο νερών με ορμή προς την πόλη.

Στην Αττική, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από λάσπη, τα οποία παρέσυραν στο διάβα τους οχήματα, ακόμη και πεζούς, ενώ τα νερά κατέληξαν μέχρι και μέσα στους σταθμούς του Μετρό. Μάλιστα, αργά το βράδυ ξεκίνησαν να πέφτουν πολλοί και αλλεπάλληλοι κεραυνοί στην ευρύτερη περιοχή του νομού, ακόμη και δίπλα από σπίτια, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Στη Βόρεια Εύβοια, πολύ μεγάλες ποσότητες νερού έπληξαν την περιοχή, ενώ δεν έλειψαν και οι πτώσεις βράχων στο 42ο χιλιόμετρο Χαλκίδας – Μαντουδίου στη θέση Δερβένι, ενώ ο δρόμος έχει γεμίσει με φερτές ύλες, σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπo evima.gr.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές που πλημμύρισαν από τα πρωτοφανή ύψη βροχής στην περιοχή, ενώ γίνονται συνεχώς προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών και άντλησης υδάτων.

Την ίδια ώρα, βασικές οδικές αρτηρίες έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί.

Οι νεκροί της κακοκαιρίας είναι τρεις, ένας βοσκός στην Αγια Αικατερίνη Βόλου, μία 87χρονη στην Πάλτση Μαγνησίας και ένας 82χρονος στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ο οποίος βρέθηκε καταπλακωμένος και ανασύρθηκε από όχημα. Την ίδια στιγμή, οι επίσημοι αγνοούμενοι είναι τέσσερις και η μοίρα τους αγνοούνταν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πόσο νερό έπεσε

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως αργά το απόγευμα (19:00) της Τετάρτης 06/09 σημειώθηκε στην πόλη της Καρδίτσας με 331 mm, ενώ τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη.

Με διαδοχικά κύματα καταιγίδων επηρέασε η κακοκαιρία Daniel την Αττική κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες, ακολουθούμενα από ισχυρότερα γενικευμένα φαινόμενα τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως νωρίς το βράδυ (21:30) της Τετάρτης 06/09 σημειώθηκε στην Αίγινα με 136 mm, ενώ το ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα (Γκάζι) έφτασε τα 55 mm. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων έως τις 21:30, όπως αυτά καταγράφηκαν από 84 μετεωρολογικούς σταθμούς.

 

Κυβερνητική αφωνία

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας είπε… τίποτα με μπόλικο… καθόλου στις σημερινές του δηλώσεις την ώρα που η κακοκαιρία «μαστίγωνε» τη χώρα.

Σε εκκλήσεις προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, κατέφυγε για άλλη μια φορά.

Βεβαίως, ο Β. Κικίλιας δεν είπε ούτε λέξη για το εάν ήταν σωστά προετοιμασμένος ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία αυτή – που φαίνεται πως δεν θα είναι η μοναδική τέτοιου είδους εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα, ο υπουργός έκανε λόγο για πρωτοφανή «για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα» κατάσταση, παραδεχόμενος πάντως πως η κακοκαιρία «έχει όλους βάλει μια πολύ μεγάλη πίεση».

Που αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τις αρχές, η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει και αναμένεται να έχουμε νέο… γύρο ακραίων φαινομένων σαν αυτά της Τετάρτης.

Στο μεταξύ, μήνυμα από το 112 εστάλη στις 14:03 στους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδα, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο (Πέμπτη) λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει, το Εθνικ΄Αστεροσκοπείο στην πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα είναι έντονα σε Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα), Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τοπικά στη Βοιωτία), Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 22 βαθμούς), 18 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 18 έως τους 22 βαθμούς στην Ήπειρο), 22 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 35 βαθμούς στην Κρήτη, 20 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στη θάλασσα Κυθήρων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα, αλλά και βαθμιαία βελτίωση περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

 

Πηγή:efsyn.gr