Νίκος Ζώρζος: Είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού

Η επιταχυνόμενη τουριστική ανάπτυξη και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση εντείνει περισσότερο τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Σαντορίνης  αναφέρει μεταξύ άλλων στο Santorini Magazine ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θηραϊκή Πολιτεία Νικόλαος Α. Ζώρζος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στη Χαρά Καπότου.

 

Καθημερινότητα

Η καθημερινότητα είναι ένας τομέας που πρέπει να ασχοληθούμε από την πρώτη μέρα αν αναλάβουμε το Δήμο Θήρας  επισημαίνει ο Ν. Ζώρζος, το θέμα των απορριμμάτων, της στάθμευσης, οι σχολικές υποδομές η καθημερινότητα κυρίως των μονίμων κατοίκων. Στο πρόγραμμα μας μπορεί κάποιος να διαβάσει τις θέσεις μας για την επίλυση των βασικών θεμάτων του τόπου.

Απορρίμματα

Σε ερώτηση για το θέμα των απορριμάτων ο Ν. Ζώρζος επισήμανε μεταξύ άλλων πως έχει ζητήσει τον φάκελο του ΣΔΙΤ για να ξέρει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία και δεν έχει δοθεί από τον Δήμο Θήρας  άρα δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό το θέμα επισημαίνει, η χωματερή που δέχεται σήμερα τα σκουπίδια της Σαντορίνης και της Θηρασιάς έχει φτάσει σε ένα όριο χωρίς περιθώρια μεγάλα και με δεδομένο ότι είναι παράνομη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση ούτε για την ενδιάμεση ούτε για την οριστική λύση του θέματος ανεξάρτητα από τις απαντήσεις του Δήμου. Γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις για την δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χωρίς ωστόσο να έχουμε καμία ενημέρωση περισσότερο για το θέμα. Θέτουμε ερωτήματα ενώ θα έπρεπε να μιλάμε με απαντήσεις επισημαίνει στο Santorini Magazine  o  επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενημέρωση ενώ ζητείται η ενημέρωση.

Αναφέρθηκε στις εργολαβίες για την καθαριότητα ότι έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος της αποκομιδής των απορριμάτων και δεν έχουν την δικαιολόγηση αυτών των αυξήσεων.

Αναφορικά με την ετοιμότητα της Θηραϊκής Πολιτείας για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα υπάρχει το πρόγραμμα και οι λύσεις τους ανέφερε.

Τουρισμός

Σε σχέση με τον τουρισμό επεσήμανε ότι η παράταξη είχε βάλει τα θέματα αυτά πολλά χρόνια πριν και δεν ήθελε κανείς να ακούσει τονίζοντας ότι ο τόπος θα πρέπει να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό των επισκεπτών.

Εθεσε θέμα φέρουσας ικανότητας που θέτει και το ΣτΕ και απάντησε στις πληροφορίες που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που σε λίγο καιρό θα τεθεί σε διαβούλευση βάση του οποίου η φέρουσα ικανότητα ενός τόπου θα καθορίζεται από τον εκάστοτε επενδυτή. Επεσημανε πως η θέση της Θηραϊκής Πολιτείας σε μια τέτοια εξέλιξη είναι αρνητική και θεωρεί ότι είναι μεγάλο λάθος,  και πως μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα ο Δήμος Θήρας σε τέτοια ζητήματα για να τα επιλύσει αλλά θα πρέπει να διεκδικεί μέσω των συλλογικών του οργάνων και να θέτει την αντίρρηση του με την ένταση που πρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Χρηματοδοτήσεις

Η Αυτοδιοίκηση έχει υποχωρήσει στην διεκδίκηση της από το 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης αναφορικά με τις αρμοδιότητες. Δηλαδή σε διεκδικήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους και αυτό πρέπει να αλλάξει .Αναφέρθηκε στην διαχείριση του προορισμού  τα γνωστά DMMO  λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι απαραίτητα για τον τόπο επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής της επιχειρηματικής κοινότητας της Σαντορίνης, κρίνοντας την ως αναγκαία για να προχωρήσει το θέμα. Στο παρελθόν είχαμε δημιουργήσει έναν άτυπο φορέα διαχείρισης με τους φορείς και επιχειρηματίες του νησιού κάνοντας συναντήσεις κάθε Τετάρτη και λαμβάνοντας αποφάσεις

Αν δεν καλυφθούν οι δαπάνες από τον Δήμο Θήρας θα πρέπει να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας με την μορφή σωματείων πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα των πόρων και να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης  αν δεν λυθεί.

Εμείς θα ζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο από την Κυβέρνηση

“Εμείς θα ζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο από την Κυβέρνηση μαζί με το δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε ήδη το σχεδιασμό για αυτό  το θέμα. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Εχουμε ετοιμάσει με τους συνεργάτες μας το τι θέλουμε από την Κυβέρνηση.”

Δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να έρθει σε ρίξη με την Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα ζητήματα του τόπου με οποιοδήποτε κόστος.

Αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, τον ρωτήσαμε  για το θέμα των συμβούλων του Δημάρχου Θήρας Α. Σιγάλα για το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της τετραετίας αλλά και για την παράταξη που συνδιοικεί τον Δήμο Θήρας Μ. Ορφανού λέγοντας πως θα έπρεπε να παραιτηθεί από την διοίκηση των δημοτικών επιχειρήσεων από την στιγμή που είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θήρας λέγοντας πως είναι παράδοξο να  βρίσκεται στην διοίκηση .

Το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό. Αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης στον Δήμο Θήρας από την ΕΤΑΔ χώρων που ανήκουν στην κυριότητα της για να επιλυθούν ζητήματα στέγασης επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων

Όλα τα θέματα μηδενός εξαιρουμένου θέλουν και την συμμετοχή του πολίτη και των φορέων επισημαίνει ο επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Ν. Ζώρζος τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη. Ακόμα και με η γνώση των θεμάτων είναι μια μορφή συμμετοχής.

Συζητήσαμε για τα θέματα της εκπαίδευσης και της συγκοινωνίας που απασχολούν τους πολίτες της Σαντορίνης. Το θέμα της κυκλοφορίας και του αριθμού των οχημάτων που δραστηριοποιούνται στην Σαντορίνη. Για αυτό θα ζητήσουμε θεσμικο πλαίσιο αναφέρει ο Ν. Ζώρζος από την Πολιτεία ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει κάτι. Είναι όμως θέμα αντίληψης τον θεμάτων. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία Δήμου και Πολιτείας για να λυθούν σημαντικά ζητήματα αρκεί να έχεις την αντίληψη ότι αυτό πρέπει να περιοριστεί.

Στην συνέντευξη ο Επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Ν. Ζώρζος, αναφέρθηκε και στην επιλογή των υποψηφίων, την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια και το τι και πως μπορούν να προσφέρουν στον τόπο.  Όπως επίσης  και στην σταθερότητα των απόψεων του και της Θηραϊκής Πολιτείας που δεν στηρίζονται σε ελιγμούς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα και αν αυτό στο παρελθόν τους στοίχισε την εκλογή τους στο Δήμο Θήρας.