Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός & η πράσινη ανάπτυξη των ΜμΕ θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Ευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο “Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον” θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης των ανθρώπων που επιχειρούν, εργάζονται, εκπροσωπούν & αποφασίζουν για τις μικρές επιχειρήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., απασχολούν το 66% του εργατικού δυναμικού και παράγουν περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Στην ΕΕ  δραστηριοποιούνται περίπου 25 εκατομμύρια ΜμΕ  οι οποίες απασχολούν περίπου 146 εκατομμύρια άτομα και δημιουργούν την πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί  η σημασία και συμβολή των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία καθώς και η αντιμετώπιση προκλήσεων:

H πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Η έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ποσοστά πρόσβασης σε χρηματοδότηση αποτελούν διαχρονικά σημαντικές προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 80% των ΜμΕ στην ΕΕ δεν έχουν την αναγκαία για την ανάπτυξή τους χρηματοδότηση. που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια η έλλειψη πόρων εμποδίζει τις μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

O ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πρόκληση και παράλληλα ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους, να εισάγουν νέες βελτιωμένες διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος τους και να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση εργασιών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, την αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το κόστος και την έλλειψη πόρων για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, καθώς και την έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες.

H πράσινη μετάβαση

Η πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει την στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πράσινη μετάβαση αποτελεί πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς από τη μια μεριά μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο σε γενικές γραμμές αποτελεί το 15% του συνολικού κόστους των επιχειρήσεων. Από την άλλη, το σημαντικά υψηλό κόστος μετάβασης, η έλλειψη πληροφόρησης και η υψηλή γραφειοκρατία αποτελούν σοβαρά εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις.