Περί δημοσιογραφίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας ….

Χαρά Καπότου

Διαπιστώσαμε σήμερα με μεγάλη μας έκπληξη την επίθεση που μας καταδεικνύει με φωτογραφικό και περιγραφικό τρόπο από το προσωπικό του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού για το δημοσίευμα του Santorini Magazine και  τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την συνάντηση που έγινε του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Δήμου Θήρας και του Έπαρχου Θήρας στην συνέχεια της οποίας ακολούθησε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δημοτικού ακινήτου στο Λιμενικό Σώμα.

Σε όλα αυτά που ειπώθηκαν φωτογραφίζοντας μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε σε έναν μικρό τόπο ποιος έγραψε τι και ειδικά όταν είμαστε και οι μοναδικοί που το κάναμε, απαντάμε τα εξής:

 

  • Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να αντιδρούν όταν δεν ενημερώνονται και αποκλείονται από συναντήσεις υπουργών με τοπικούς φορείς.

 

  • Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν την εξουσία και να αντιδρούν όταν αγνοούνται.

 

  • Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να αντιδρούν όταν τους αφαιρείται η δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα που αφορούν την κοινωνία.

 

  • Οι δημοσιογράφοι δεν  χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες για τον αποκλεισμό τους από θέματα ως αστείο.

 

  • Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ο οποιοσδήποτε κάθεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη που γράφει ότι του κατέβει.

 

  • Οι δημοσιογράφοι δεν χαρακτηρίζονται επαναστάτες επειδή κάνουν ρεπορτάζ και συνεντεύξεις οι οποίες δεν αρέσουν σε πολιτικούς  σε  φορείς ή σε όσους έλκουν εξουσία από αυτούς.

 

  • Οι δημοσιογράφοι δεν είναι υπεύθυνοι  για τα σχόλια που προκαλούνται από τα δημοσιεύματα τους.

 

Για την ιστορία λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά

 

Να δεχθώ ότι το τοπικό κανάλι κλήθηκε να προσφέρει την κάμερα του και το προσωπικό του κατόπιν αιτήματος του Υπουργού.

Δεν είδα κανέναν δημοσιογράφο του καναλιού ωστόσο να αντιδρά γιατί του αφαιρέθηκε η δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις.

Από το υλικό που ανάρτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον προσωπικό του λογαριασμό του σε κοινωνικό δίκτυο  απ΄όπου πληροφορηθήκαμε την εκδήλωση, παρά τις δηλώσεις για την παρουσία μόνο της κάμερας των εκπροσώπων του σταθμού,  είναι εμφανές  ότι παρίσταται και  ο διευθυντής του τοπικού καναλιού.


Άκουσα προσωπικά σχόλια τα οποία έγιναν στο τοπικό κανάλι από αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους ότι γράφουμε ότι μας κατέβει .

Άκουσα σχόλια ότι δεν υπάρχουμε στις αναζητήσεις της Google ως ειδησεογραφική σελίδα.

Δηλαδή προσωπικές επιθέσεις χωρίς λόγο την στιγμή που και οι ίδιοι έτσι όπως το παρουσιάζουν αποκλειστήκανε από την δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματα τους.

Σε επικοινωνία λοιπόν που είχαμε με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς είμαστε διαπιστευμένοι συντάκτες στο υπουργείο,  διευκρινίστηκε ότι ευθύνη για την συμμετοχή των δημοσιογράφων στην συγκεκριμένη συνάντηση και εκδήλωση έφερε ο Δήμος Θήρας . Ο Υπουργός βρισκόταν στο νησί και συνδυαστικά έγινε και η συνάντηση – υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Επίσης επικοινώνησα με τον τοπικό σταθμό ρώτησα και ενημερώθηκα ότι ζητήθηκε μόνο η κάμερα αλλά δεν ενημερώθηκα ότι θα χρησιμοποιούσαν το υλικό που θα κατέγραφαν. Δεοντολογικά θα έπρεπε αφού δόθηκε η άδεια να μοιραστεί το οπτικοακουστικό υλικό  σε όλα τα ΜΜΕ . Ήταν ενήμερος ο διευθυντής του σταθμού, συναδελφικά , ότι θα προχωρήσω στην δημοσιοποίηση του θέματος του αποκλεισμού των δημοσιογράφων στο Santorini Magazine, για αυτό και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η σημερινή προσωπική επίθεση έστω και φωτογραφικά με περιγραφικό τρόπο στην μεσημεριανή εκπομπή.

Δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν δημοσιογράφο του τοπικού καναλιού που για πρώτη φορά δεν φάνηκε τίποτα πουθενά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε μια φωτογραφία , ούτε ένα βίντεο από τους τοπικούς φορείς, που συνήθως γίνονται ζωντανές μεταδόσεις, για την συνάντηση και την σύμβαση που χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή στο σημερινό Δελτίο Τύπο του Δήμου.

Δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν δημοσιογράφο ότι ενώ χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή η σύμβαση δεν καλούνται οι δημοσιογράφοι.

Καλά θα κάνετε και εσείς λοιπόν αντί να ασχολείστε με εμένα και να προσπαθείτε να με μειώσετε επαγγελματικά βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα και κάνοντας χαρακτηρισμούς να γνωρίζετε τη δημοσιογραφική δεοντολογία και  ότι ο δημοσιογράφος  όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και ότι οφείλει να αντιδρά  όταν «εμποδίζεται» για οποιοδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντα του.

Τέλος δηλώνω ότι :

Επιφυλάσσομαι ρητώς για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου που αφορά την προσωπικότητα μου και την επαγγελματική μου υπόσταση.

 

Ο Δήμος Θήρας αγνοεί τους τοπικούς δημοσιογράφους εκτός εξαιρέσεων. Η επικοινωνία όμως καλά κρατεί