Η εκπαιδευτική κοινότητα στη Σαντορίνη εκπέμπει εκ νέου SOS

Με αυτόν τον τίτλο αποτυπώνουν τις κραυγές απόγνωσης και αγωνίας για μια προσωρινή λύση τις τελευταίες μέρες σε αναρτήσεις τους αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Σαντορίνη .

Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου τους έφερε αντιμέτωπους και πάλι με το ίδιο θέμα, την στέγαση τους. Τα καταλύματα τα οποία βρήκαν με πολύ κόπο και στα οποία διέμεναν δεν μπορούν πια να τους φιλοξενήσουν, οι ιδιοκτήτες τον καταλυμάτων τα θέλουν πίσω για να τα νοικιάσουν με την ημέρα και η έξωση είναι γεγονός. Βρίσκονται στο δρόμο μέσα σε μια νύχτα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις αναρτήσεις τους , αναζητώντας  απεγνωσμένα να βρεθούν κάποιες έστω προσωρινές λύσεις έως ότου ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική περίοδος.

Το κάμπινγκ με την ημέρα ή τα δωμάτια με την ημέρα που διατίθενται είναι η μοναδική λύση που έχουν αυτή τη στιγμή. Ποιος όμως είναι αυτός που μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος έως τις αρχές Ιουνίου?

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά και οι εκκλήσεις των εκπαιδευτικών για να βρεθούν ιδιοκτήτες δωματίων ή ξενοδοχείων που θα τους παρέχουν στέγη με το μήνα μέχρι τις αρχές Ιουνίου πληθαίνουν ώρα με την ώρα.

Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν στις αναρτήσεις τους να μην δηλώσουν του χρόνου νησιά όπως η Σαντορίνη για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι να βρουν λύση σε αυτό το χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το νησί της Σαντορίνης .
Οι αναρτήσεις τους φιλοξενούνται σε σελίδες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Τα ερωτήματα είναι ίδια και για αυτούς καθώς αρκετοί είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες που από την μια μεριά δημοσιοποιούν το πρόβλημα και από την άλλη νοικιάζουν τα σπίτια ή τα καταλύματα που έχουν με την ημέρα.

Η εκπαίδευση, η υγεία και οι υπηρεσίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο κέρδος και την λύση του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι  που μένουν χρόνια στο νησί λαμβάνουν τα αιτήματα έξωσης με μηνύματα sms ή το ποσό των αυξήσεων προκειμένου να κρατήσουν το σπίτι. Οι αυξήσεις βεβαίως δεν είναι 20 ή 30 ευρώ αλλά πάνω από 300 και είναι αντιληπτό σε όλους ότι αδυνατούν να τα καταβάλουν.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που καλούνται φέτος να δουλέψουν στο νησί. Αν δεν έχουν προνοήσει οι επιχειρηματίες να τους παρέχουν σπίτι το να βρουν στέγη είναι σαν να ψάχνουν το κρυμμένο θησαυρό . Αν ρωτήσεις μήπως ξέρεις  να νοικιάζει κάποιος  σπίτι αυτό που εισπράττεις  είναι γέλια και την απάντηση ότι πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο από το να βρεις σπίτι στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις φέτος αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την στέγαση των εργαζομένων καθώς σπίτι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και αν βρεθεί  το ενοίκιο για δύο δωμάτια είναι αντίστοιχο με πεντάρι στην Κηφισιά. Ο τουρισμός θα λειτουργήσει με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ένας από τους  λόγους είναι η στέγαση. Ένα πρόβλημα για το οποίο γίνεται αναφορά πολύ συχνά από όλους, όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την ενοικίαση με την ημέρα και να παρέχει τα ακίνητα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Είναι εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν πως περιμένουν αρμόδιοι και μη να λειτουργήσει εκπαίδευση, υγεία,  άλλες υπηρεσίες αλλά και ο τουρισμός στο νησί την στιγμή που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στέγαση των εργαζομένων αλλά και καμία διάθεση απ ότι όλα δείχνουν να συμβάλλουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη λύση του προβλήματος;

Το SantoriniMagazine είχε περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα παρά μόνο ότι μεσολάβησαν κάποιοι μήνες “ηρεμίας”.

 

Της Χαράς Καπότου

Προς αναζήτηση κατοικίας οι εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη. Το πρόβλημα της στέγασης και πάλι στο προσκήνιο