Σ. Ζαχαράκη: ” Η Σαντορίνη επιλέχθηκε να ξεκινήσει το μονοπάτι του Οινοτουρισμού”

Η Σαντορίνη επιλέχθηκε για να ξεκινήσει το μονοπάτι του Οινοτουρισμού, δήλωσε στο Santorini Magazine η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με την επιλογή της Σαντορίνης για την διεξαγωγή του συνεδρίου Οινοτουρισμού.

Η έναρξη των διήμερων εκδηλώσεων του συνεδρίου με θέμα ” Ελληνικός Οινοτουρισμός: Στρατηγικές και προοπτικές για την μετα – Covid εποχή” έγινε στις 5 Ιουλίου,  όπου η υφυπουργός αναφέρθηκε στην στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, την ανάδειξη των ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός,  οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες στήριξης του ελληνικού τουρισμού.

« Θέλουμε η Σαντορίνη να αποτελέσει το παράδειγμα του οινοτουρισμού…… θα επαναλάβουμε τις επισκέψεις μας στις 12 Περιφέρειες γιατί θέλουμε να τονώσουμε την προσπάθεια των παραγωγών. Την πρωτογενή παραγωγή και τη σύνδεση της με το τουριστικό προϊόν. Μέσω του σήματος επισκέψιμου οινοποιείου του Υπουργείου Τουρισμού και της δημιουργίας του ψηφιακού portal θέλουμε να βοηθήσουμε την επισκεψιμότητα αλλά και να γνωστοποιήσουμε την ποιότητα των ελληνικών κρασιών…….» δήλωσε στο Santorini Magazine η Σ. Ζαχαράκη.

Σημαντικό γεγονός για την Σαντορίνη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Α. Σιγάλας τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου Οινοτουρισμού στη χώρα, αναφέροντας  ότι το συνέδριο θα προσφέρει άμεση και με διάρκεια προβολή στο νησί και στη χώρα, και θα αναδείξει τα σαντορινιά κρασιά σε όλο τον κόσμο, δήλωσε μεταξύ άλλων στο SantoriniMagazine o Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας.

Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου συνεχίστηκαν στις 6 Ιουλίου με επισκέψεις στα οινοποιεία που φέρουν το σήμα του Υπουργείου Τουρισμού και με γευσιγνωσία των κρασιών της Σαντορίνης προκειμένου να γνωρίσουν οι καλεσμένοι την ιδιαιτερότητα των τοπικών οίνων αλλά και τα επισκέψιμα οινοποιεία.

 

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Οινοποιείο Μπουτάρη όπου ο Γ. Βογιατζής Διευθύνων Σύμβουλος του Οινοποιείου ενημέρωσε τους καλεσμένους για την ιστορία του οινοποιείου και τους οίνους που παράγει αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Η επόμενη στάση των καλεσμένων ήταν το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης του Βενετσάνου όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν για την ιστορία του κρασιού στο νησί αλλά και να γευθούν τους εκλεκτούς οίνους του Οινοποιείου.Θετική χαρακτήρισε την διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου Οινοτουρισμού στη Χώρα ο ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Ν. Ζώρζος.

Η Τρίτη επίσκεψη που ολοκλήρωσε την περιήγηση στα επισκέψιμα οινοποιεία που φέρουν το σήμα του Υπουργείου Τουρισμού έγινε στο Santo Wines. To οινοποιείο της ‘Ενωσης Συνεταιρισμών Αγροτικών Προϊόντων Θήρας όπου η υφυπουργός και οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν το σύγχρονο οινοποιείο της Ένωσης και να μάθουν για την διαδικασία παραγωγής των κρασιών .

Στη συνέχεια ακολούθησε γευσιγνωσία των οίνων και τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων στο κατάστημα της SantoWines.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τον οινοτουρισμό.

  • την δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, η οποία θα παρουσιαστεί στο σύνολό της το αμέσως επόμενο διάστημα
  • την διεξαγωγή έρευνας από το Υπουργείο για το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, τα πορίσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση του Σήματος,
  • την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων δυνατών συνεργειών μεταξύ όλων των παραγόντων του Ελληνικού οινοτουρισμού για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του,
  • την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και εξωστρέφειας του Ελληνικού οινοτουρισμού, με ένταση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους,
  • την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση στις υποδομές και στην προβολή του αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού, βάσει των ήδη κατατεθειμένων και εγκεκριμένων προτάσεων του Υπουργείου.

Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα. Λοΐζου, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ζήκο, και τον Δήμαρχο Θήρας κ. Σιγάλα, ενώ εξειδικευμένες τοποθετήσεις έγιναν από τους:

  • José Antonio Vidal, Ιδρυτή/Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO)
  • Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικό Διευθυντή CEEV (ComitéEuropéen des Entreprises Vins)
  • Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού
  • Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα»
  • κ. Ιωάννη Καρακάση, Master of Wine,
  • Δρ. Ιωάννη Βογιατζή, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΔΟΑΟ και Πρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΟ
  • κ. Νικόλαο Μηλιαράκη – Εκπρόσωπο “Wines of Crete”.

Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός οδοιπορικού για την ανάδειξη του ελληνικού οινοτουρισμού που θα συνεχιστεί σε σειρά οινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, με επόμενη στάση τη Δυτική Μακεδονία.

Στον χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας  ανέφερε πως ο οινοτουρισμός αποτελεί για την Σαντορίνη κορυφαία επιλογή θεματικού τουρισμού…. Η Σαντορίνη διαθέτει μακρά οινοποιητική παράδοση και το κρασί αποτελεί μέρος της κουλτούρας του τόπου….Τα 17 ενεργά επισκέψιμα οινοποιεία σε συνδυασμό με τις παλιές υπόσκαφες κάναβες συγκροτούν ένα εκτεταμένο δίκτυο αξιόλογων διαδρομών που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του απλού αλλά και του ενημερωμένου απαιτητικού επισκέπτη. ..

Ο οινοτουρισμός στη Σαντορίνη έχει κάνει σημαντικά βήματα και αναπτύσσεται δυναμικά κυρίως με πρωτοβουλία των ανθρώπων που δραστηριοποιούντα στον τομέα αυτό είτε ως παραγωγοί είτε ως οινοποιοί. Αναφέρθηκε επίσης στην αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης που έχει εγγραφεί εδώ και τρία χρόνια στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπληρώνοντας στο τέλος της τοποθέτησης του πως ο Δημοτικός Σύμβουλος και οινοποιός Σταύρος Σιγάλας έχει αναλάβει να συντονίσει τη δημιουργία φακέλου υποψηφιότητας προκειμένου ο αμπελώνας της Σαντορίνης να εγγραφεί στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και να ενταχθεί στο δίκτυο της VITOUR.

Κοινή διαπίστωση των προσκεκλημένων και των ομιλητών ήταν ότι το συνέδριο έδωσε πολλές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του οινοτουρισμού ενώ οι αποφάσεις του Υπουργείου Τουρισμού, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την μετα- Covid εποχή .

 

 

SHARE