
WWF Ελλάς και Vouliwatch ανοίγουν τον διάλογο για έναν νέο κλιματικό νόμο
Πολίτες και φορείς καλεί να συμμετάσχουν σε δημόσιο διάλογο με στόχο την διαμόρφωση κοινής πρότασης για έναν νέο κλιματικό νόμο το WWF Ελλάς και του Vouliwatch. Στην πρωτοβουλία αυτή ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη θωράκιση της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα δημόσιου διαλόγου…..», αναφέρουν, «Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε το μέλλον μας, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».
Από τι κινδυνεύουμε
Ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης αποτελεί κορυφαία πρόκληση για την ανθρωπότητα και κάνει την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα μας είναι ευάλωτη κάτι που επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες πλημμύρες .
Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ήδη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας είναι δυσοίωνα.
- Απώλειες έως 80% στις αγροτικές καλλιέργειες
- ’Εκθεση έως και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας
Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι όπως αναφέρουν το WWF Ελλάς και το Vouliwatch, με την υποστήριξη επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, αναλαμβάνουν δράση για τη θωράκιση της χώρας από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη συνδιαμόρφωση πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου ως αποτέλεσμα του δημόσιου διαλόγου. Θα στηρίζεται σε επιστημονική βάση και θα ευθυγραμμίζει την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με τον σκοπό τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5°C.
«Ένας αποτελεσματικός κλιματικός νόμος, σύμφωνα με τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, καλύπτει ζητήματα που μας αφορούν όλους: από το σύγχρονο ενεργειακό και αγροδιατροφικό μοντέλο, μέχρι το πώς στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες και τα μέτρα προσαρμογής.
Αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει η πρωτοβουλία μας, βάζοντας τους πολίτες στο επίκεντρο της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικής από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο WWF Ελλάς.
Η νέα πλατφόρμα του νόμου για το κλίμα
Στην νέα πλατφόρμα www.klimatikosnomos.gr που είναι το επίκεντρο της πρωτοβουλίας , από τις 7 Δεκεμβρίου και για τις επόμενες 40 ημέρες, πολίτες και φορείς θα μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν την πρόταση κλιματικού νόμου.
οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα μπορούν
Πως θα συμμετέχετε
Θα συμμετέχετε σε σχετική έρευνα γνώμης. Με ένα ερωτηματολόγιο με 10 σύντομες ερωτήσεις, οι οποίες στρέφονται γύρω από ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή της.
Το πρώτο βήμα διαλόγου για τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νόμου στην Ελλάδα έγινε.
Η στάση των πολιτών και φορέων που θα καταγραφεί, θα συμβάλει στη σύνταξη του αρχικού προσχεδίου της πρότασης νόμου, το οποίο θα αναρτηθεί στη συνέχεια και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την άνοιξη του 2021.
Το επόμενο στάδιο
Στο επόμενο στάδιο, πολίτες και φορείς θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν ή και να τροποποιήσουν το προσχέδιο, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, συνδιαμορφώνοντας την τελική πρόταση νόμου.
Η οριστική διαμόρφωση του κειμένου, στη βάση των σχολίων και τροποποιήσεων που θα έχουν κατατεθεί, θα γίνει από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ένα επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία συγκριτικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών κλιματικών νόμων, οι περισσότεροι απολαμβάνουν ευρεία πολιτική στήριξη και έχουν ψηφιστεί με διακομματική συναίνεση. Παραδόξως όμως, ελάχιστοι έχουν διαμορφωθεί με ευρεία κοινωνική συμμετοχή και ουσιαστική διαβούλευση επισημαίνουν το
«Από την εμπειρία μας στο Vouliwatch, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία ανοιχτής συζήτησης και συνδιαμόρφωσης, για ένα τόσο επείγον και σημαντικό θέμα όπως η κλιματική αλλαγή, και ότι θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», συμπληρώνει ο Διευθυντής του Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος.
Ορόσημο της πρωτοβουλίας είναι η επόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η τελική πρόταση νόμου, στο πλαίσιο ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης, και να αποτελέσει τη βάση για έναν πρωτοποριακό ελληνικό νόμο.
Για τους πολίτες και φορείς που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε ολόκληρη τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης κλιματικού νόμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του WWF και Vouliwatch , μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: Klimatikosnomos@wwf.gr.