
Το μονοπάτι για το Μεσαιωνικό κάστρο του Σκάρου στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης.
Στο μονοπάτι για την περίφημη La Rocca, το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο του Σκάρου, επικεντρώνονται τα έργα για την βελτίωση της πρόσβασης στο κεντρικό καστέλι της μεσαιωνικής Θήρας ,από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας.
Στο έργο, για το μνημειακό συγκρότημα που αναπτύχθηκε μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό σχηματισμό, όπως αναφέρει σε ανάρτηση της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ολοκληρώθηκε ο επιτόπιος σχεδιασμός για την έναρξη υλοποίησης του έργου για την βελτίωση της πρόσβασης που υλοποιείτε στο πλαίσιο του προγράμματος Mo.Na. Monuments in Nature και είναι ενταγμένο στο Inrerreg/BalkanMed, με συντονιστή το European Centre for Byzantine and Post-Byzantine Monuments.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Θηραϊκή Πολιτεία, αναφορικά με την έναρξη του έργου, επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός του έργου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Θήρας, στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Ζώρζου, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας την 1η Μαρτίου 2019.
Σκοπός του έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της καλντέρας της Σαντορίνης και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι δύο έτη.
Τα μνημεία, θα αντιμετωπισθούν ως τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος.
Το δίκτυο των μνημείων και των αρχαιολογικών θέσεων που καλύπτουν όλες τις περιόδους θα αναδειχθούν μέσω αρχαιολογικής αρχιτεκτονικής και φωτογραφικής τεκμηρίωσης, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι καθαρισμοί και η σήμανση.
Η επιστημονική προσέγγιση είναι να εντοπισθούν οι παράγοντες που προκαλούν φθορές στα μνημεία της καλντέρας, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαχείριση και η βιωσιμότητά τους.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000,00€ και οι ενέργειες που θα γίνουν σύμφωνα με τα στοιχεία του συμφώνου συνεργασίας, αφορούν:
•Τον καθαρισμό των μνημείων και των αρχαιολογικών θέσεων της καλντέρας, τον καθαρισμό και την χαρτογράφηση των παραδοσιακών μονοπατιών και τη δημιουργία νέων που θα συνδέουν τα μνημεία.
•Την δημιουργία μιας «υπαίθριας έκθεσης» από μνημεία, αρχαιολογικές θέσεις και θέσεις φυσικής ομορφιάς στην καλντέρα, με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες που θα περιλαμβάνει οπτικό υλικό σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και των μνημείων με έμφαση στην τοπική αρχιτεκτονική των υπόσκαφων κτισμάτων .
• Την οργάνωση εργαστηρίου (workshop) σχετικά με τη διαχείριση της επισκεψιμότητας των μνημείων και των μοναδικών φυσικού κάλλους θέσεων της καλντέρας, τη διαχείριση των μνημείων σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο τουριστικό περιβάλλον κ.λπ.” Τα παραπάνω στοιχεία του συμφώνου συνεργασίας αναφέρονται στην ανακοίνωση της Θηραϊκής Πολιτείας.
Ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω τα εξής χωρίς αυτό να εκληφθεί ως απάντηση στον κ. Ζώρζο και τη Θηραϊκή Πολιτεία. Τοποθετούμαι σαν πολίτης αυτής της χώρας που καθημερινά γίνεται δέκτης ανάλογων ανακοινώσεων για διάφορα σημαντικά θέματα στη ζωή μας είτε αυτά ανήκουν στον τομέα του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας κλπ…από φορείς, οργανώσεις, πολιτικούς ….
Ο πολιτισμός δεν ανήκει σε κανέναν, ανεξάρτητα ποιος υπογράφει την έναρξη ή την λήξη των απαραίτητων εργασιών, οποιονδήποτε απαραίτητων έργων για την διαφύλαξη και την ανάδειξη του. Οι εκάστοτε εκλεγμένοι αυτό έχουν χρέος να κάνουν και η πολιτική εκμετάλλευση για θέματα για τα οποία έχουν εκλεγεί να υπηρετούν και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης ή επισημάνσεων από καμία παράταξη. Ήρθε ο καιρός να βάλουμε κοινούς στόχους, για το κοινό καλό, δεν υπάρχει κανένα πεδίο αντιπαράθεσης στον πολιτισμό, δεν χωράει σε πολιτικές απόψεις της μιας ή της άλλης παράταξης.
Ο πολιτισμός δεν πρέπει να καθορίζεται από χρώματα, πρώην ή νυν άρχοντες, η προστασία και η ανάδειξη του πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας και να έχει συνέχεια, αυτό κρατάω απ την είδηση της έναρξης των εργασιών και είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα με αφορμή αυτό το έργο.
Με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεχίζεται η υλοποίηση των έργων που έχουν ως στόχο τόσο την ανάδειξη και την διατήρηση των μνημείων όσο και την βελτίωση της προσβασιμότητας σ αυτά.
Η εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συνεχίζει το έργο της, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Mo.Na. σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και σύντομα θα έχουμε όλοι επισκέπτες και κάτοικοι ένα καλύτερο και σίγουρα πιο προσβάσιμο μονοπάτι για να περπατήσουμε και να επισκεφθούμε το καστέλι του Σκάρου στο Ημεροβίγλι.