Το Cyclades Preservation Fund ενώνει τις δυνάμεις του με τις «Κόρες των Κυκλάδων»

Με αγάπη από τις Κυκλάδες, για τις γυναίκες και το περιβάλλον

 

Μια νέα στρατηγική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών κοινού ενδιαφέροντος, την ενδυνάμωση των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων καθώς και την ανάδειξη τους ως διαχρονικούς πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ανακοίνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και το Cyclades Preservation Fund (CPF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021.

Η συνεργασία ξεκινά συμβολικά με ένα διαδικτυακό παζάρι που διοργανώνει το CPF στοχεύοντας να συγκεντρώσει χρήματα που θα διατεθούν για την αγορά επαναχρησιμοποιούμενων σκευών (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα) τα οποία θα παραχωρηθούν στα 16 Μέλη – Συλλόγους Γυναικών της Ομοσπονδίας που εκπροσωπούν 13 νησιά των Κυκλάδων.

Σκοπός είναι να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που συνήθως χρησιμοποιούνται σε τοπικές γιορτές και συγκεντρώσεις τόσο των ίδιων των Συλλόγων όσο και άλλων τοπικών φορέων.

 

Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/904/ΕΕ για την απαγόρευση διάθεσης πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα, κτλ. οι Γυναίκες των Κυκλάδων πρωτοστατούν δείχνοντας τον δρόμο. Δεν είναι άλλωστε παρά ένας μικρός και συνάμα δυναμικός κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαδίδοντας το μήνυμα να γίνουν εκείνες το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

 

Η Κυκλαδίτισσα γυναίκα, γράφει ο Μανώλης Γλέζος, «υπήρξε από τους πρωτογενείς πανάρχαιους χρόνους, όπως δείχνουν τα γυναικεία κυκλαδίτικα ειδώλεια, η μήτρα της ζωής και το λίκνο της ύπαρξης των Κυκλαδιτών» .
Από τη γυναίκα – σύμβολο στην καθημερινή γυναίκα του 21ου αιώνα, η Κυκλαδίτισσα αναλαμβάνει και πάλι να κάνει πράξη την διαχρονική της ευθύνη για την αειφορία των νησιών μας, ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας την διαγενεακή προσέγγιση που πρέπει να διακρίνει διαχρονικές προκλήσεις, όπως η προστασία του πολύτιμου φυσικού μας περιβάλλοντος! «Η συνείδηση της Πετραίας Γης: Κυκλαδογραφές», Μανώλης Γλέζος, Εκδόσεις: Τυπωθήτω, 1997, Α’ έκδοση, σελ.334.

«Ζούμε στις Κυκλάδες, σε αυτά τα καταπληκτικά νησιά του Αιγαιακού Αρχιπελάγους. Δυστυχώς, όλοι και όλες, κάτοικοι και επισκέπτες, έχουμε δει (και οι πιο ενεργοί από εμάς, έχουμε σκύψει να μαζέψουμε..) πλαστικά, τα οποία τα κυκλαδικά μελτέμια έχουν παρασύρει και βρίσκονται πεταμένα σε απάτητα μέρη ανάμεσα στις ξερολιθιές είτε στις παραλίες μας.

Ως Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες Των Κυκλάδων» έχουμε τη βούληση να πρωτοπορήσουμε στον αγώνα για καθαρά κυκλαδίτικα χερσαία τοπία και θάλασσες χωρίς πλαστικά. Με την ευγενική υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε πριν από τον Ιούλιο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης στις εκδηλώσεις μας», δηλώνει η Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

«Μέλος του CPF μας παραχώρησε πρόσφατα μια όμορφη συλλογή γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ από διάσημους σχεδιαστές την οποία αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά σχεδιάζοντας ένα διαδικτυακό παζάρι για την συλλογή χρημάτων που θα μπορούν να στηρίξουν τρέχουσες ή νέες δράσεις του CPF. Καθώς όλα τα αντικείμενα απευθύνονται σε γυναίκες θεωρήσαμε πως είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Με δεδομένη την εκτίμησή μας προς το έργο της Ομοσπονδίας σκεφτήκαμε πως η δράση μας αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την πρωτοβουλία #PlasticFreeCyclades του CPF αλλά και να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό προφίλ των Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας τις Γυναίκες ως διαχρονικούς πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, αλλά και ειδικότερα σήμερα ως μέρος της λύσης για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης από τις τοπικές γιορτές, και εν τέλει τις θάλασσες των Κυκλάδων. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την νέα αυτή στρατηγική μας συνεργασία που έχει σημαντικό αντίκτυπο», δηλώνει η Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.

 

Το διαδικτυακό παζάρι φιλοξενείται από τις 8 Μαρτίου στην πλατφόρμα https://cycladespreservationfund-women.com/ και θα παραμείνει «ανοιχτό» στους/ις ενδιαφερόμενους/ες υποστηρικτές της πρωτοβουλίας για έναν μήνα, έως τις 7 Απριλίου 2021.

 

Οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς ευελπιστούν η πρωτοβουλία τους να αγκαλιαστεί από όσους και κυρίως όσες (αφού η συλλογή των ρούχων και αξεσουάρ που διατίθενται απευθύνονται σε γυναίκες!) αγαπούν τις Κυκλάδες και θέλουν να το αποδείξουν στηρίζοντας εμπράκτως έναν εξαιρετικό σκοπό. Με αγάπη από τις Κυκλάδες, λοιπόν, για τις γυναίκες και το περιβάλλον!

Τελικός στόχος της  πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή κουλτούρας και η ανάδειξη καλών πρακτικών, που τα νησιά διαχρονικά υιοθετούσαν, εν προκειμένω της επιλογής των επαναχρησιμοποιούμενων σκευών έναντι εκείνων των πλαστικών μιας χρήσης.