
Συμφωνία Προστασίας Γεωγραφικής ΄Ενδειξης για 200 παραδοσιακά προϊόντα της ΕΕ και της Κίνας
Διασφαλισμένα θα είναι 100 προϊόντα της ΕΕ, μεταξύ τους 4 Ελληνικά και 1 Κυπριακό, που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις και θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις και κατάχρηση της εμπορικής τους ονομασίας στην Κίνα.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε τη σχετική διμερή συμφωνία ΕΕ – Κίνας για την εμπορική προστασία 200 τοπικών προϊόντων από τις απομιμήσεις την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, συμφωνία η οποία υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.
Με βάση τη συμφωνία η φέτα, η ελιές Καλαμών, τα κρασιά Σάμου, το ελαιόλαδο Σητείας και η μαστίχα Χίου, μαζί με την κυπριακή ζιβανία και με άλλα 94 ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις και την κατάχρηση της εμπορικής τους ονομασίας στην αγορά της Κίνας. Αντίστοιχα εκατό κινεζικά προϊόντα που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις στην ΕΕ.
Η συμφωνία σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές θα επεκταθεί και σε άλλα 175 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα εντός τεσσάρων ετών.
Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ και της Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από την ΕΕ . Τα προϊόντα που εξάγονται είναι κρασιά, αλκοολούχα ποτά, γεωργικά ή αγροτικά προϊόντα διατροφής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την έγκριση της απόφασης θα πρέπει να υιοθετήσει την εμπορική συμφωνία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του για τις πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς, που χρησιμοποιούνται από κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας όπως και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, το 2018 και το 2019, το 80% των ευρωπαϊκών κατασχέσεων παραποιημένων και «πειρατικών» εμπορευμάτων προερχόταν από την Κίνα, , προκαλώντας απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της ΕΕ.
«Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη εμπορική και οικονομική σύμβαση που υπογράφεται με την Κίνα. Πέρα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έχει και συμβολική σημασία, ενώ αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροδιατροφικών εξαγωγών από την ΕΕ στην Κίνα – οι οποίες ανήλθαν ήδη σε ύψος 14,5 δισ. το 2019. Αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο εισηγητής Iuliu Winkler του ΕΛΚ, Ρουμανίας.
Ανησυχία υπάρχει επίσης στο ΕΚ και για τις καταγγελίες που υπάρχουν για εκμετάλλευση και κράτηση ατόμων της μεινότητας των Ουιγούρων σε εργοστάσια της Κίνας.