Στην μάχη προσέλκυσης «ψηφιακών νομάδων» και η Ελλάδα

Πρωτοβουλίες αναπτύσσει το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να προσελκύσει «ψηφιακούς νομάδες» με στόχο την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης μιλώντας στο «Delphi Forum».

Η προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» αποτελεί νέα παγκόσμια τάση και αφορά τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται σε διαφορετικό κράτος από εκείνο του εργοδότη και των πελατών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020, οι ψηφιακοί νομάδες αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%.

«παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το ζήτημα των ‘ψηφιακών νομάδων’ και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με μελέτη του «MIT Enterprise Forum», εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ‘ψηφιακούς νομάδες’ κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών»,επισήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο κατάρτισης του ολοκληρωμένου σχεδίου κάνει το πρώτο βήμα για την οργάνωση ενός κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Στόχος είναι ο προσδιορισμός μιας δέσμης αναγκαίων δράσεων οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο δελεαστική στους ψηφιακούς νομάδες, καθώς και γενικότερα σε όλους όσοι θα ήθελαν να εργαστούν από τη χώρα μας, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας .

 

Τα πεδία συνεργασίας

 

  • Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».

 

  • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

 

  • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.

 

  • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

 

Ο προγραμματισμός να συμμετάσχει η Χώρα μας στην παγκόσμια αγορά για να διεκδικήσει μερίδιο των ψηφιακών νομάδων άρχισε τον Ιανουάριο του 2021. Έχει ήδη ψηφιστεί νόμος από την Βουλή των Ελλήνων παρέχοντας έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά την διάρκεια του 2021.

Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το Υπουργείο Τουρισμού έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Ο Δήμος Ρόδου συνεργάζεται ήδη με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, με στόχο την προσέλκυση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, η οποία αφήνει μόνο θετικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της κατανάλωσης και της ενοικίασης κατοικιών στον εκάστοτε τόπο της επιλογής τους. Πάντως, οργανωμένες κοινότητες νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν στη Λέσβο, στην Κρήτη κ.α.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια πολύ ισχυρή κοινότητα προγραμματιστών και ειδικών στην πληροφορική, οι οποίοι ήδη εργάζονται για άλλες χώρες, αλλά ζουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα η Αθήνα παρουσιάζει θεαματική ανάπτυξη της ψυχαγωγίας και του σύγχρονου πολιτισμού, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς νέους.

«εδώ και έξι μήνες το Υπουργείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο για τους ψηφιακούς νομάδες σε διεθνές επίπεδο, στους τομείς όπου πρέπει να ενισχυθεί η πρόταση της Ελλάδας (κίνητρα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εξυπηρέτηση από τις κρατικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε υποδομές φιλοξενίας και συνεργατικοί χώροι δουλειάς). Η επιτυχής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στο χάρτη του παγκόσμιου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίον εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες» επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.