
Σταθεροποιείται η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο
Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε71.000.000 διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 49.500.000 έχουν αναρρώσει, ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20.000.000. Δυστυχώς από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει 1.600.000 συνάνθρωποί μας.
Ο αριθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680.000 διαγνώσεων ανά ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των ατόμων που καταλήγει καθώς φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε λίγο κάτω από τις 12.500 ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Γκ. Μαγιορκίνης.
Στην Ευρώπη η πανδημία εμφανίζει επίσης σημάδια σταθεροποίηση καθώς καταγράφονται 19.000.000 διαγνώσεις και περίπου 450.000 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει στο επίπεδο των 200.000 ανά ημέρα.
Στην Γαλλία έχει σταθεροποιηθεί περίπου από τις 25 Νοεμβρίου στο επίπεδο των 12.000 διαγνώσεων, ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία στους ανθρώπους που καταλήγουν, καταγράφοντας πλέον και λιγότερους από 300 θανάτους ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Γερμανία παραμένει σταθερή από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησε το lockdown, χωρίς ουσιαστικά σημεία υποχώρησης στο επίπεδο μεταξύ 15.000 και 20.000 διαγνώσεων. Συγχρόνως, συνεχίζουν να αυξάνονται τα επίπεδα θανάτων ανά ημέρα. Από το μέγιστο των 300 θανάτων που κατέγραφε σε μια ημέρα στην διάρκεια του πρώτου κύματος, δυο μέρες πριν στην Γερμανία καταγράφηκαν περισσότεροι από 600 θάνατοι ανά ημέρα.
Ηνωμένο Βασίλειο από τα επίπεδα των 25.000 διαγνώσεων η επιδημία έχει υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου στα επίπεδα των 15.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, χωρίς να δείχνει άλλα σημεία υποχώρησης.
Στην Ιταλία η επιδημία συνέχισε να συρρικνώνεται σε λιγότερες από 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από SARS-CoV-2 παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα του πρώτου κύματος, 800 ανά ημέρα.
Όπως βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα, πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και δύσκολο δεύτερο κύμα ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με τον ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30% μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων.
Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται επιβαρυμένη, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης. Το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει χαμηλό.
Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί το βαρύ προφίλ νοσηρότητας όπως το έχουν καταγράψει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, με τις διαγνώσεις των 40 και άνω να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση.
Εμβόλια
Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε , «τα πολύ θετικά μηνύματα που έρχονται από διάφορα σημεία του πλανήτη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ το εμβόλιο εγκρίθηκε στον Καναδά και βρίσκεται σε πορεία έγκρισης και από τις ΗΠΑ. Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Pfizer και της Οξφόρδης, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πολύ-πολύ καλύτερα από την αποτελεσματικότητα που περιμέναμε, που ήταν γύρω στο 50%. Τα στοιχεία μιλάνε ξεκάθαρα για δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά και εξαιρετικά ασφαλή εμβόλια.
Θέλω να τονίσω για ακόμη μία φορά, ότι ο ιός εξακολουθεί να μας αφορά όλους και έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι.
Γιορτές
Έρχονται γιορτές και θέλουμε να γιορτάσουμε κατά τα έθιμά μας. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ακόμα μία φορά, ότι η μετάδοση είναι πολύ υψηλή σε κλειστούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας.
Είναι απολύτως φυσιολογικό στα πλαίσια εορταστικής ατμόσφαιρας να θέλουμε να βρεθούμε, να φωνάξουμε, να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε. Αυτές οι συνθήκες είναι και οι πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης;
Με πολύ καλό αερισμό του χώρου, με συνεύρεση σε ανοιχτό χώρο, όπως ένα μπαλκόνι, να μην είμαστε πολλά άτομα.
Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει να απομονωθούμε, να μη συμμετέχουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών σε αυτές τις εκδηλώσεις, όσες εκδηλώσεις από αυτές επιτρέπονται. Επίσης, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγάλους και τους ευπαθείς από τις πολυμελείς συγκεντρώσεις.