SEA DIAMOND : 16 ΧΡΟΝΙΑ αδράνειας, εμπαιγμού και αδιαφορίας από όλες τις κυβερνήσεις

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SeaDiamond που βρίσκεται ακόμα στο βυθό της Καλντέρας. Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για την ανέλκυση τους.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων Σαντορίνης για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου,  Λουκάς Λιγνός,  με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της επιτροπής αναφέρει:

SeaDiamond: Βαρύγδουπες δηλώσεις, υποσχέσεις, αντιπαραθέσεις και επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων χωρίς κανένα αποτέλεσμα….

 

Αποφάσεις δικαστηρίων για την υπαιτιότητα της πλοιοκτήτριας και του προσωπικού της, δικαστικές πραγματογνωμοσύνες για την αναγκαιότητα ανέλκυσης του ναυαγίου και την επικινδυνότητα της ρύπανσης που προκαλεί… αλλά όλα μάταια…

Τελικά μοιάζει να επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, του κεφαλαίου, και όχι το δίκαιο της δημοκρατίας, όχι οι νόμοι και το Ελληνικό Σύνταγμα!!!

Όταν στα δικαστήρια φτάνει ο κόμπος στο χτένι και πρέπει να αποφασίσουν για την ανέλκυση του ναυαγίου και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τότε η δικαιοσύνη βρίσκει ένα “κόλλημα” για να μην βγάλει απόφαση… “Ο Δήμος Θήρας δεν έχει αρμοδιότητα επί της θαλάσσης για να ζητά την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond….” Και η υπόθεση ξεκινάει πάλι από την αρχή… 16 χρόνια μετά….

Η κεντρική Διοίκηση αδρανεί, κωλυσιεργεί, δεν έχει την πολιτική βούληση να υποχρεώσει τον πλοιοκτήτη και την ασφαλιστική του εταιρεία να πληρώσουν για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond από την Καλντέρα της Σαντορίνης, και μάλιστα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης!

Γιατί άραγε; Τίνος συμφέροντα τελικά εξυπηρετούνται; Γιατί αγνοούνται ακόμη και οι αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου; Γιατί στην περίπτωση του ναυαγίου του Sea Diamond δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος;
Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να επιβάλει πρόστιμο στο Υπουργείο Ναυτιλίας καθώς δεν εφαρμόζει την απόφαση 1820/2019 να αναλάβει τις ευθύνες για την ανέλκυση του ναυαγίου δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν….

 

Κανένα ενδιαφέρον… Ο καιρός να περνάει μέχρι να το ξεχάσουμε… Άλλωστε η Σαντορίνη συνεχίζει να αποφέρει πολλά έσοδα σε όλους!! Γιατί να κάνουμε κάτι για αυτήν;;;

 

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφοπλιστικής εταιρείας.

 

Την  άμεση ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου επισημαίνει σε ανακοίνωση της και η ΚΟ του ΚΚΕ Σαντορίνης.

 

Απρίλιος 2007 : το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND της εταιρείας LOUIS CRUISES βυθίζεται στην καλντέρα της Σαντορίνης κάτω από αδιευκρίνιστες – μέχρι σήμερα – συνθήκες

Απρίλιος 2023 : Το κουφάρι του ναυαγίου SEA DIAMOND βρίσκεται ακόμα ως ωρολογιακή βόμβα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Και η εταιρία με την ανοχή των κυβερνήσεων, δεν συμμορφώνεται με καμία δικαστική απόφαση. Ούτε και η σημερινή κυβέρνηση. Ούτε οι προηγούμενες.
Αυτά τα 16 χρόνια που έχουν περάσει από εκείνο το πρωί, ακούσαμε και είδαμε πολλά. Εκατοντάδες υποσχέσεις, μισές αλήθειες, λέξεις παρηγοριάς και παραπλάνησης ειπώθηκαν από υπεύθυνους αρμοδίους όλα αυτά τα χρόνια.

 

  • Αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν την εταιρεία ένοχη και επέβαλαν πρόστιμα και αποζημιώσεις. Η εταιρεία δεν πλήρωσε ούτε ένα πρόστιμο.

 

  • Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ) με πολλά λόγια και υποσχέσεις και καμία πράξη στην κατεύθυνση της ανέλκυσης του ναυαγίου ή ακόμα και της είσπραξης των προστίμων που έχουν επιδικαστεί κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

 

  • Απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί το Υπουργείο Ναυτιλίας υπεύθυνο για την άσκηση διώξεων κατά της εταιρείας και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τους ρύπους του ναυαγίου τώρα και στο μέλλον.

 

  • Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς ότι το ναυάγιο μολύνει την καλντέρα και επιβαρύνει το ιδιαίτερο περιβάλλον της (περιοχή NATURA της Παλιάς και Νέας Καμμένης)

 

  • Τεχνικές μελέτες δείχνουν ότι η ανέλκυση του ναυαγίου είναι εφικτή. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε το διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίησή της ανέλκυσης και δεν προκηρύσσει άλλον.

 

Ξεκάθαρος εμπαιγμός όχι μόνο απέναντι στο σαντορινιό αλλά απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Και εύχονται – όπως το συνηθίζουν – το ναυάγιο και οι επιπτώσεις του να ξεχαστούν.

Είναι γελασμένοι. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνητικής αδιαφορίας και εφοπλιστικής ασυδοσίας στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφοπλιστικής εταιρείας.