
Σ.Τσιόδρας: Στο 40% των κρουσμάτων οι μεταλλάξεις στη Χώρα
Διαφορετικό, χαρακτήρισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ.Τσιόδρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο καθηγητής επισήμανε ότι το ποσοστό των μεταλλάξεων στα νέα κρούσματα στη Χώρα αγγίζει το 40%.
Υπογραμμίζοντας ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει»,«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα».
Ο Σ.Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική την Αχαϊα και το Λασίθι. Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων, στην Αττική και ανέφερε συγκεκριμένα ότι σημειώνεται αύξηση κατά 81% στον βόρειο τομέα ,67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική και η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. «Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει».
Σε σχέση με τη Χαλκιδική και στο Λασίθι ο καθηγητής ανέφερε πως « επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό». Διευκρινίζοντας πως «άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».
Τι γίνεται με τα παιδιά
«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», δήλωσε ο καθηγητής.
Tα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού
«Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά» επισήμανε ο καθηγητής.«Αλλά είναι πολύ καλά για λόγους δημόσιας υγείας για αυτό τα χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ».