Πρόταση για την αξιοποίηση του μοναστηριακού ακινήτου- γηπέδου Πύργου της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία στο Δήμο Θήρας

Την αξιοποίηση του μοναστηριακού ακινήτου – γηπέδου του Πύργου ζητά με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θήρας, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς εκ μέρους της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «το ζήτημα του γηπέδου του Πύργου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για τη Ιερά Μονή από το 1982. Η τότε τοπική κοινότητα Πύργου ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου για τη δημιουργία γηπέδου αίτημα το οποίο απερρίφθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δύο φορές το 1983 και το 1984.

Ωστόσο παρά την άρνηση της ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής , ο αμπελώνας ο οποίος έως τότε καλλιεργούνταν στο ακίνητο καταστράφηκε παρανόμως και στην ίδια θέση δημιουργήθηκε γήπεδο ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα αλλά είναι σε εγκατάλειψη.

Το αίτημα του Αθλητικού Ομίλου Πύργου τον Απρίλιο του 2020, επανέφερε το θέμα επισήμως για την παραχώρηση του μοναστηριακού ακινήτου , για την δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.Το αίτημα συνοδευόταν με μια προμελέτη του μηχανικού Γεωργίου Τζιώτη για την χωροθέτηση των νέων εγκαταστάσεων εντός του ακινήτου, ώστε να μην υπάρχει μόνο το γήπεδο ποδοσφαίρου και να ενταχθούν σ αυτό και πολλές άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες.

Πραγματικά το έργο μέσα απ αυτό το πρίσμα, μπορεί να συμβάλλει στην πραγματική ψυχαγωγία των νέων του χωριού του Πύργου και γενικότερα της Σαντορίνης, αλλά και στην ιεραποστολική δράση της Μητρόπολης Θήρας και ειδικότερα στον τομέα των νέων.

Με την συγκεκριμένη επιστολή και μετά από πρωτοβουλία της κ. Αδαμαντίας Γκλαβά, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, καταθέτουμε στον Δήμαρχο Θήρας πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου « Μαρκάκη» ώστε να βρεθεί οριστική και άμεση λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα.

Η πρόταση της Μονής

 

  • Θα παραχωρηθεί στο Δήμο Θήρας η χρήση του ακινήτου υπό τη μορφή χρησιδανείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα ή μίσθωμα.

 

  • Να μην δημιουργηθεί μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης αλλά να ενταχθούν στο χώρο και άλλες δραστηριότητες ( π.χ. στίβος,γυμβαστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων- συναντήσεων, αναψυκτήριο για τους νέους, παιδική χαρά) ώστε να απευθύνεται σε περισσοτερους νέους όπως έχει αποτυπωθεί στην προμελέτη του κ. Τζιώτη.

 

  • Στην ολοκληρωμένη και αναλυτική μελέτη να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Μονής για όσα προβλέπει.

 

  • Τα απαραίτητα κεφάλαια για τα έξοδα των μελετών και των κατασκευών θα καλυφθούν από τον Δήμο Θήρας ή τυχόν οικονομικές δωρεές ή με την συμβολή του Αθλητικού Ομίλου Πύργου.

 

  • Η Ιερά Μονή αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κατασκευή ναού εντός των υπό δημιουγία εγκαταστάσεων . Η θέση του θα διερευνηθεί και θα αποφασιστεί κατά την σύνταξη της μελέτης.

 

  • Στην σύμβαση χρησιδανείου η οποία θα υπογραφεί μεταξύ της Μονής και του Δήμου ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των νέων της Θήρας και τις κατηχητικές – ιεραποστολικές δραστηριότητες της Μητροπόλεως και της Μονής μετά από την άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

 

  • Ο Δήμος Θήρας θα αναλάβει εξ ολοκλήρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρησιδανείου την τακτική συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων.

 

  • Το αθλητικό – νεανικό κέντρο θα ονομασθεί «Ἐπιφάνειον Νεανικόν Κέντρον» προς τιμή του πολυσεβάστου Μητροπολίτη μας.

 

  • Επειδή η Μονή προχωρά χωρίς την συνδρομή του Δήμου στην κατασκευή του χώρου στάθμευσης κοντά στη Μονή ,για τον οποίο ο Δήμος Θήρας έχει λάβει το ποσό των 155.000 ευρώ από το «Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού» από τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει χρησιμοποιηθεί , μπορεί να διαθέσει το ποσό αυτό για τις ανάγκες των μελετών και του έργου γενικότερα.

 

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή και το συγκεκριμένο έργο είναι πραγματικά ωφέλιμηγια όλη την Θηραϊκή κοινωνία η Ιερά Μονή προτίθεται να συμβάλλει στην πραγματοποίηση αυτού με την παραχώρηση του μοναστηριακού ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα.

Σημειώνουμε τέλος αναφέρει η επιστολή του Αρχιμανδρίτη ότι εντός ενός εύλογου διαστήματος που δεν θα ξεπερνά τους 6 μήνες δεν γίνουν από την πλευρά του Δήμου οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση και τη δημιουργία του έργου η πρόταση θα αποσυρθεί και η Μονή θα προβεί κατά την κρίση του Ἡγηουμενοσυμβουλίου η αξιοποίηση του μοναστηριακού ακινήτου.

Καταλήγοντας στέλνουμε μήνυμα  προς κάθε κατεύθυνση πως βασική πρόθεση της Μονής είναι η διακονία και η ωφέλεια του θηραϊκού λαού και ιδιαίτερα των νέων του νησιού και όχι η με κάθε τρόπο διατήρηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας αυτής.

Περιμένουμε την ανταπόκριση σας καταλήγει η επιστολή του Καθηγούμενου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Γαβαλά της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία προς τον Δήμαρχο Θήρας.

 

Η Επιστολή της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία προς τον Δήμαρχο Θήρας