Ποια μέτρα ισχύουν για τις μετακινήσεις την περίοδο των εορτών

Αυστηροί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές θα διενεργούνται κατά την περίοδο των εορτών για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

 

Συγκεκριμένα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ειδικά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ σε περίπτωση άσκοπης μετακίνησης θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις κατά τις ώρες τις απαγόρευσης επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας και εργασίας.

 

Παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπονται έως 9 άτομα από δύο οικογένειες και η σύσταση των λοιμωξιολόγων είναπεριορισμός των επαφών και να επιλεγούν τα ίδια άτομα και για την Πρωτοχρονιά.

Θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια.

Οι μετακινήσεις για το ρεβεγιόν ή την ημέρα των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς ή των Φώτων θα γίνονται με την αποστολή SMS με τον αριθμό 6 και το μήνυμα πρέπει να σταλεί και για την επιστροφή των πολιτών στο σπίτι.

Θα επιτρέπονται οι  μετακινήσεις με το αυτοκίνητο έως 4 άτομα  για μέλη της ίδια οικογένειας και δεν θα βεβαιώνεται πρόστιμο κατά την διαδικασία ελέγχου για αυτές τις περιπτώσεις,σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θ. Χρονόπουλο θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς.

 

Απαγορεύονται τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις, όπου διαπιστωθεί παράβαση σύμφωνα με την ΚΥΑ θα επιτρέπεται η παρέμβαση του εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται , θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες ακολουθώντας την διαδικασία του αυτοφώρου.

 

Στις εκκλησίες σύμφωνα με τα μέτρα επιτρέπεται η λειτουργία παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου, την Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου και των Φώτων 6 Ιανουαρίου. Εντός των ναών επιτρέπεται ένα (1 άτομο) ανά 15τμ και απόσταση μεταξύ των ατόμων 2 μέτρα.

Ο μέγιστος αριθμός εντός των εκκλησιών είναι 25 άτομα για τις εκκλησίες και 50 άτομα για τους Μητροπολιτικούς ναούς. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Υπενθυμίζεται ότι δεν προβλέπεται για τα παιδιά καμία μετακίνηση για τα κάλαντα .

 

Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.