Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για εγγυημένο εισόδημα- 800 ευρώ για ένα χρόνο

Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή σας αν κάθε μήνα μπαίνουν στον λογαριασμό σας κάποια ευρώ?

 

Χρήματα που δεν έχουν όρους και προϋποθέσεις για να τα πάρετε και επίσης δεν απαιτείται να τα επιστρέψετε.

Σίγουρα η απάντηση είναι πως θα άλλαζε η ζωή σας.

Δεν θα γινόσασταν πλούσιοι, δεν θα κάνατε όνειρα για ταξίδια μακρινά αλλά αν βρίσκατε στον λογαριασμό σας κάθε μήνα 300- 800 ευρώ χωρίς να κάνετε τίποτα για να τα αποκτήσετε, σίγουρα θα χαμογελούσατε. Θα είχατε λιγότερο άγχος για να καλύψετε τις μηνιαίες ανάγκες σας, ενοίκιο, λογαριασμούς, διατροφή, δάνεια, φροντιστήρια και τόσα άλλα που είναι μέσα στις μηνιαίες υποχρεώσεις του καθένα από εμάς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν είχατε χρήματα για τα οποία δεν κουνήσατε το δαχτυλάκι σας για να τα αποκτήσετε θα ήταν κάτι πολύ ευχάριστο. O σκοπός δεν είναι να γίνετε τεμπέληδες και να μην εργάζεστε αλλά να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να καταπολεμήσει την φτώχεια.

 

Ποιός είναι ο τρόπος να συμβεί αυτό? Το Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα.

 

Αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για πολλούς φορείς, πολιτικούς, διανοούμενους κλπ. Θεωρείται ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Στις διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται σ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, γίνεται λόγος για το εγγυημένο εισόδημα αλλά παρέχεται με την μορφή επιδομάτων. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι συζητήσεις για την εξασφάλιση του με αφορμή και την πανδημία που έχει επιφέρει τεράστιες και βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα όλης της ανθρωπότητας.

Αυτό πρέπει να αλλάξει λένε οι πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια πρωτοβουλία Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 25 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει να συλλέγει υπογραφές και μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της εκστρατείας ο στόχος είναι  1.000.000 υπογραφές πολιτών της ΕΕγια να κατατεθούν στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών έχει συγκεντρώσει 78.236 υπογραφές.

 

 

Χώρες όπως η Σλοβενία έχουν πετύχει ήδη τον στόχο τους και έχουν ξεπεράσει τις υπογραφές που απαιτούνται η Ελλάδα έχει συμπληρώσει το 39,46 % .

Με την κατάθεση των υπογραφών θα ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για τη χορήγηση βασικών άνευ όρων εισοδημάτων σε ολόκληρη την Ένωση, με τα οποία θα μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην Ένωση.

Να διασφαλιστεί η υλική επιβίωση και η δυνατότητα κάθε ατόμου να συμμετέχει στην κοινωνία ως μέρος της οικονομικής της πολιτικής. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην ΕΕ από τις Συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτόν θα υλοποιηθεί ο στόχος της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017, σύμφωνα με την οποία “η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία αποδοτικών, βιώσιμων και δίκαιων συστημάτων κοινωνικής προστασίας με στόχο την εγγύηση του βασικού εισοδήματος” για να καταπολεμήσουν την ανισότητα.

 

Πρόγραμμα UBI4ALL

 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων σε όλη την ΕΕ, στάθηκε αφορμή για ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα το UBI4ALL .

Στο πλαίσιο του προγράμματος , συλλέγονται χρήματα μέσω growdfunding και τα κληρώνει ως Βασικό Εισόδημα.

 

800 ευρώ το μήνα σε κάτοικο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

screenshot/ ubi4all

Η μόνη προϋπόθεση για να λάβετε αυτά τα χρήματα να είναι να έχετε συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας σας.

Για ένα έτος θα πληρώνεστε χωρίς να απαιτείται καμία προϋπόθεση. Η εγγραφή είναι δωρεάν, ενώ καλούνται οι πολίτες να συνεισφέρουν με δωρεές, ώστε να κληρωθούν όσα περισσότερα Βασικά Εισοδήματα γίνεται.

Το UBI4ALL στοχεύει να κάνει το Βασικό Εισόδημα μια απτή πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι εμπειρίες που θα αποκτηθούν θα εμπλουτίσουν έτσι περαιτέρω τις συζητήσεις πάνω στο βασικό εισόδημα άνευ όρων.

 

Ο Helwig Fenner, εμπνευστής του UBI4ALL δήλωσε: «Η ιδέα ενός βασικού εισοδήματος δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Είναι καιρός να καθιερώσουμε την έννοια της διαβίωσης χωρίς όρους, ως δίχτυ προστασίας για το μέλλον, μέσα στην πολιτική της ΕΕ».

H ομάδα του UBI4ALL αποτελείται από πολίτες από πολλές χώρες της ΕΕ

 

Πώς να λάβετε μέρος στο UBI4 ALL

 

Αρκεί να μπεις στο UBI4 ALL να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου για να συμμετάσχεις στην κλήρωση.

Οι δικαιούχοι- οι νικητές του εγγυημένου εισοδήματος, θα αναδειχθούν μετά από ένα χρόνο μέσω κλήρωσης.

 

Μπορείς αν δεν σ’ ενδιαφέρει να συμμετέχεις στην κλήρωση να γίνεις δωρητής αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να εξασφαλιστούν για περισσότερους πολίτες εγγυημένα εισοδήματα .

 

Σίγουρα για τους πολλούς είναι πολύ σοβαρό για άλλους πάλι ίσως είναι αδιάφορο. Αν σκεφτείς κανείς όμως ποια είναι η κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο ειδικά τώρα με την πανδημία που έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας, το Βασικό Εγγυημένο εισόδημα θα ήταν μια λύση απέναντι στις ανισότητες και τη φτώχεια και θα επέτρεπε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη όλων.

 

Εμείς θα σας προτείναμε να λάβετε μέρος τόσο στην πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών για την συλλογή υπογραφών για να προχωρήσει η διαδικασία του εγγυημένου εισοδήματος στην ΕΕ όσο και στο πρόγραμμα UBI4ALL γιατί …πρέπει να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων στον κόσμο αυτό και μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι….επίσης γιατί να μην συμμετέχεις?  Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κληρώσει η τύχη!