Οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων για Νάξο, Σαντορίνη, Σύρο, Ρόδο, Κω.

Προχωρούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με τη δημοπράτηση του έργου μέχρι το τέλος του έτους στη Νάξο  και  με τις διαδικασίες να προχωρούν για τις αντίστοιχες μονάδες σύγχρονης διαχείρισης αποβλήτων στη Σαντορίνη και τη Σύρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατά την επίσκεψη του στη Νάξο, η μονάδα ΜΕΑ  στη Σαντορίνη θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ  θυμίζοντας  ταυτόχρονα ότι,  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί  της Σαντορίνης, η εικόνα που αποκόμισε ήταν θλιβερή.

Από τη μία πλευρά βρισκόταν η χωματερή και από την άλλη η Καλντέρα σημείωσε ο υπουργός.

Στις Κυκλάδες, πέραν των 3 ΜΕΑ, προχωρούν παράλληλα και συνδυαστικά και οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), για τα οργανικά απόβλητα.

 

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για το Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020 – 2030, στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο θα εξειδικευθεί περισσότερο με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, προβλέπονται συνολικά πέντε (5) ΜΕΑ, στη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω.

Αναφορικά με τη μετάβαση της χώρας στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Χατζηδάκης  υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο «γίνεται προσπάθεια για μια δύσκολη δουλειά με κόστος -διότι εάν δεν υπήρχε κόστος, θα είχε λυθεί το θέμα όλα αυτά τα χρόνια».

Υπάρχει η άποψη «όχι στη δική μου αυλή», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το θέμα είναι μεγάλης βαρύτητας, εκφράζοντας δε ότι την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα την έχει ο ίδιος επιλέξει προσωπικά να κρατήσει, με στόχο την αντιμετώπισή του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν για να περάσει η χώρα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Στη Νάξο, κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε  μαζί με τον Δήμαρχο Νάξου, Δημήτρη Λιανό, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του νησιού, εκεί όπου θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ.

Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα, θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

5 πράσινα σημεία

Στον συνολικό σχεδιασμό εντάσσονται και 5 πράσινα σημεία, στη Νάξο, στη Δονούσα, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, με αντίστοιχο δίκτυο συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (απορριμματοφόρο και κάδοι).

Αυτό σημαίνει ότι η Νάξος, θα είναι μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που θα έχει καφέ κάδους (για τα οργανικά απόβλητα), ξεκινώντας από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη σελίδα και χαίρομαι που στη Νάξο θα περάσουμε σύντομα σε αυτήν τη σελίδα. Είναι θέμα πολιτισμού και δημόσιας υγείας και στις Κυκλάδες προφανώς είναι και θέμα τουρισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.