Νερό πηγή ζωής ή πηγή κέρδους? Τελικά ιδιωτικοποιείται το νερό ή όχι?

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης  του νερού μέσα από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21 Μαρτίου ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου στην Σαντορίνη από την ΚΟ του ΚΚΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21 Μαρτίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα ξεκινώντας από τον χρόνο που δόθηκε για την διαβούλευση του που ήταν μόλις 4 ημέρες εκ των οποίων οι τρεις ήταν αργίες αλλά και για το περιεχόμενο του καθώς τα άρθρα του καθόριζαν πλήθος σοβαρών περιβαλλοντικών θεμάτων μεταξύ των οποίων την ίδρυση νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας  και Υδάτων. Η νέα Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) θα έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να επιβάλει πρόστιμα αλλά και να χρηματοδοτείται από τις ΔΕΥΑ και αυτό θα γίνεται απευθείας από το νερό που θα πληρώνουμε, επίσης θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στις ΔΕΥΑ συγχωνεύσεις.

 

Η βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Β’ Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου  ομιλήτρια στην ημερίδα έδωσε  στοιχεία και συζήτησε με τους παρεβρισκόμενους για το τι σημαίνει η ένταξη του νερού και των αποβλήτων στη νέα Ρυθμιστική Αρχή και πως αυτό οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός είπε ψέματα στη Βουλή και τους πολίτες.

 

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Ν.Κυκλάδων του ΚΚΕ Ανδρέας Βλάχος στην τοποθέτηση του τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ   1 στους 7 πολίτες δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Επισημαίνοντας ότι και στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία, πίνουν ακατάλληλο νερό λόγω της μόλυνσης του.  Αναφέρθηκε επίσης στην αφαλάτωση και τις επιπτώσεις που έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την χρήση του νερού σε νησιά όπως η Σαντορίνη από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης. Παρέθεσε στοιχεία  της ΔΕΥΑΘ αναφορικά με την κατανάλωση του νερού στη Σαντορίνη το κόστος που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και την διακύμανση που έχει η κατανάλωση του κατά την τουριστική περίοδο.  Δεν υδροδοτείται όλο το νησί από την ΔΕΥΑΘ ανέφερε, οι  πολίτες σε αρκετές περιοχές αγοράζουν νερό που μεταφέρεται με υδροφόρες στις δεξαμενές των σπιτιών  για την κάλυψη των αναγκών τους ( προσωπική υγιεινή, καθαριότητα, πλύσιμο ρούχων κλπ) και την αγορά εμφιαλωμένου νερού για πόσιμο και μαγείρεμα που πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας εξαιτίας της μεταφοράς και της αποθήκευσης τους σε ακατάλληλο περιβάλλον( εξωτερικοί χώροι), επισημαίνοντας πως το κόστος του νερού για τους κατοίκους του νησιού είναι υψηλό. Ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΚΚΕ Ανδρέας Βλάχος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι αντιδράσεις ήταν πολλές από όλους ΚΕΔΕ, ΔΕΥΑ, Ολομέλεια του ΣτΕ, ΦΟΣΔΑ,  περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και εργαζόμενους ωστόσο η κυβέρνηση το ψήφισε. Είδαμε τόνισε ο Α. Βλάχος τι σημαίνει να έχεις ισχυρή κυβέρνηση, τονίζοντας πως αν  ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει να μην διαβουλεύεται με τους πολίτες τότε να μου λείπει.

 

 

Δεν είναι ακριβό το νερό στη Σαντορίνη είναι ακριβή η ενέργεια επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας Μ. Ορφανός  σημειώνοντας ότι και η ΔΕΥΑ Θήρας ήταν αντίθετη στο νομοσχέδιο. Επεσήμανε πως για το κόστος ενέργειας η επιχείρηση έχει προϋπολογίσει 5 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 ωστόσο θα αναγκαστούν να κάνουν αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και η τουριστική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ο Μ. Ορφανός απευθυνόμενος στην βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην συνάντηση που είχαν τους διαβεβαίωσε πως δεν ιδιωτικοποιείται το νερό και πως δεν αναφέρεται η υποχρεωτική ένταξη στη νέα Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης στο  νομοσχέδιο. Η απάντηση που έλαβε από την βουλευτή του ΚΚΕ είναι πως το γράφει στην αιτιολογική έκθεση και ότι θα του δώσει τα σχετικά έγγραφα. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας χαρακτήρισε ήρωες τους εργαζόμενους της επιχείρησης που ενώ είναι ελάχιστοι καταφέρνουν να κρατούν το νησί χωρίς λύματα και με τις αφαλατώσεις σε λειτουργία.

 

 

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βαγγέλης Αρβανίτης εκπρόσωπος των εργαζομένων  διαβάζοντας το ψήφισμα των κινητοποιήσεων τους για την ιδιωτικοποίηση του νερού τονίζοντας την υποστελέχωση της επιχείρησης και την εντατικοποίηση της εργασίας τους. Είμαστε αντίθετοι στην όποια ιδιωτικοποίηση τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επισημαίνοντας πως το νερό είναι και θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Δ.Μανωλάκου βουλευτής ΚΚΕ, Ανδρέας Βλάχος υποψήφιος βουλευτής Ν. Κυκλάδων ΚΚΕ, Βαγγέλης Αρβανίτης εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΕΥΑ Θήρας.

Δ.Μανωλάκου βουλευτής ΚΚΕ, Ανδρέας Βλάχος υποψήφιος βουλευτής Ν. Κυκλάδων ΚΚΕ, Βαγγέλης Αρβανίτης εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΕΥΑ Θήρας.

 

Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ξεκινήσει από το 2012 ανέφερε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θηραϊκή Πολιτεία Νίκος Ζώρζος. Τότε μιλούσανε για ΕΥΔΑ Νήσων, το θέμα αυτό επανέρχεται τώρα πιο ξεκάθαρα με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό επεσήμανε ο Ν. Ζώρζος  και έτσι πρέπει να παραμείνει.

 

Η συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους και η ενημέρωση για τον αγώνα που κάνουν για να μείνει το νησί καθαρό από λύματα αλλά και να συνεχίζει να τρέχει το νερό στις βρύσες των σπιτιών του νησιού μας έδωσε πολλά στοιχεία ανέφερε η Μαρία Αργυρού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τοποθέτηση της. Επισημαίνοντας ότι αυτά τα 5 εκατομμύρια που προϋπολογίστηκαν για την λειτουργία της ΔΕΥΑ Θήρας φέτος,  θα τα βάλουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες από την τσέπη τους και για αυτό πρέπει να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό. Πρέπει η πολιτεία να επιδοτεί τις ΔΕΥΑ για να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Χαρακτήρισε επίσης εποικοδομητική την ημερίδα καθώς λύθηκαν πολλές απορίες για το θέμα του νερού και για την ιδιωτικοποίηση του καθώς διαφορετικά δεν θα υπήρχε αυτή η ενημέρωση.

 

Επιστολές από κοινότητες τις Σαντορίνης στους βουλευτές για την χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης  των απορριμμάτων

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιείχε και το θέμα της χωροθέτησης για την μονάδα μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Σαντορίνης στη θέση Αλωνάκι. Δεχθήκαμε επιστολές όλοι οι βουλευτές από προέδρους κοινοτήτων του νησιού  ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του ΚΚΕ. Στις επιστολές γίνεται λόγος για ακατάλληλη θέση χωροθέτησης και εκφράζεται με επιχειρήματα η διαφωνία τους. Δεσμευόμαστε ότι το θέμα το ΚΚΕ θα το φέρει στη Βουλή προκειμένου να ασκήσει πίεση.