Νέo πλαίσιο ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αφορά στην εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων και μεταξύ άλλων προβλέπει:

 

  • Την ρύθμιση των χρεών της καραντίνας, Μαρτίου- Ιουνίου 2020 τα οποία έχουν ανασταλεί έως τον Απρίλιο του 2021, να ρυθμιστούν από τον Μάϊο του 2021 με
    Α. 12 άτοκες δόσεις
    Β. 24 χαμηλότοκες δόσεις με τόκο 2,5% ετησίως.

 

  • Την επανένταξη όσων έχασαν πριν ή μετά το lockdown (Μάρτιο- Σεπτέμβριο 2020) τις ρυθμίσεις στην εφορία.

 

  • Την ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

 

« Το κράτος τείνει χείρα βοηθείας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», «παρέχοντας σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους» ανέφερε ο Χ .Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναλυτικά τι προβλέπεται

 

1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020.

2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020.

3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ποιες παρεμβάσεις νομοθετούνται

 

1η Παρέμβαση: Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν.

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2η Παρέμβαση: Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

3η Παρέμβαση: Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.