Ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών- Τι προβλέπεται για τα νησιά

Σήμερα το απόγευμα στις 6 θα ανοίξουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που είναι για τις ηλικίες 80-84 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους εξής τρόπους:

  • Εάν είναι εγγεγραμμένοi στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα στο κινητό τους. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού έτσι ώστε να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.

  • Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Αν τα ραντεβού που εμφανίζονται δεν είναι σε περιοχές της προτίμησής τους, μπορούν αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα να επιλέξουν τις περιοχές προτίμησης, αυτές που ικανοποιούν τον πολίτη.

  • Στα φαρμακεία της γειτονιάς του, ζητώντας από τον φαρμακοποιό να κλείσει το ραντεβού για τον ίδιο ή στα ΚΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο πολίτης μπορεί να αλλάξει  ή να ακυρώσει το ραντεβού του σε χρονικό διάστημα έως 72 ώρες πριν από αυτό.

Αν ο πολίτης δεν προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού, μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας .

 

Ο εμβολιασμός για τους κατοίκους των νησιών

Ο σχεδιασμός του εφοδιασμού για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών της χώρας εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Περιλαμβάνει 4 φάσεις

 

Πρώτη φάση

Αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες.
Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, με τακτικές πτήσεις δωρεάν με την συνδρομή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δεύτερη φάση

Αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός στα 12 αυτά νησιά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Τρίτη φάση

Αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται.

Η τέταρτη φάση

Αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Στον εμβολιασμό αυτό θα γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η έναρξη αυτής της φάσης γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Δείτε το πλάνο εμβολιασμού  ΕΔΩ Πλάνο Εφοδιασμού Νησιών