Κομισιόν: “Τέλος” στις επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα . Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Δημοσιονομική ανισορροπία καταγράφει η Ελλάδα και η Ιταλία σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία θέτει θέμα για τις επιδοτήσεις ρεύματος και άλλα ζητήματα στη δεύτερη έκθεση για την  μεταπρογραμματική  Εποπτεία  της χώρας μας.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από όλα τα κράτη-μέλη της να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, κάνοντας αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα και ζητώντας να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%.

Ζητά μεταξύ άλλων να κοπούν από το 2024 οι δαπάνες για την ενεργειακή στήριξη- επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στην Ελλάδα οι οποίες  πήραν παράταση από την Ελληνική Κυβέρνηση έως το  τέλος του 2023.

Οι αυστηρές συστάσεις προς τη Χώρα μας αφορούν και άλλους τομείς όπως είναι η φορολογία, αναθεώρηση της φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους, ο οικογενειακός γιατρός, το ενιαίο μισθολόγιο, η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια κλπ.

 

Τι περιλαμβάνουν οι συστάσεις της Κομισιόν

 

  • Να καταργηθούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνει δε η Κομισιόν πως, αν καταγραφούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, να δοθούν αλλά με την επισήμανση ότι θα στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι θα είναι δημοσιονομικά ανεκτά αλλά και θα περιλαμβάνουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.

 

  • Να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε 2,6% και όχι περισσότερο.

 

  • Για τη φορολογία, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

 

  • Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.

 

  • Φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

  • Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας.

 

  • Να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.

 

  • Να διατηρηθεί η δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκληρώστε γρήγορα το κεφάλαιο REPowerEU.