Η Κλιματική κρίση θα αναγκάσει 1,2 δις ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους

Κάθε χρόνο, 31 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, συγκρούσεων και περιβαλλοντικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του Internal Displacement Monitoring Center (IDMC).

Αν η περιβαλλοντική υποβάθμιση συνεχιστεί, η παγκόσμια κλιματική κρίση θα αναγκάσει 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη.

Καμία περιοχή δεν θα μείνει ανέγγιχτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η υποσαχάρια Αφρική, η Βόρεια Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης , 140 χώρες είναι εκτεθειμένες σε τουλάχιστον μία περιβαλλοντική απειλή.

Από αυτές, οι 19 επηρεάζονται περισσότερο και ταυτόχρονα είναι από τις λιγότερο ειρηνικές χώρες του πλανήτη, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ, το Τσαντ, η Ινδία και το Πακιστάν.

Αυτές οι χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε υψηλά επίπεδα λειψυδρίας, πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της θερμοκρασίας και διατροφική ανασφάλεια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πολλαπλασιάζει τις απειλές αυτές σε χώρες όπου οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εντάσεις ήδη υπάρχουν.

Η κλιματική κρίση αναγκάζει περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές μέσα στα εθνικά τους σύνορα. Ωστόσο εξαιτίας της έλλειψης ευκαιριών στις πατρίδες τους, αναγκάζονται στη συνέχεια να μεταναστεύσουν περνώντας τα σύνορα.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να μείνει απλός παρατηρητής σε όσα συμβαίνουν, και ειδικά οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βιομηχανικές χώρες έχουν συμβάλλει πολύ περισσότερο στην καύση ορυκτών καυσίμων και στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και έχουν οδηγήσει στη σημερινή κλιματική κρίση.

Η ΕΕ οφείλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, με στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορά της δεν παραβιάζονται, στηρίζοντας και αυτούς αλλά και τις χώρες που τους φιλοξενούν, αναφέρει η Greenpeace.

Η Ευρώπη αποτυγχάνει να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι και την Μαδρίτη και συνεχίζει να υποστηρίζει εξαγωγές όπλων που δημιουργούν αστάθεια σε χώρες εκτός Ευρώπης υποστηρίζει η Οργάνωση.