Η εικόνα της πανδημίας στον Κόσμο

 

Υποχωρεί σταθερά ο αριθμός των διαγνώσεων και των θανάτων από τη νόσο Covid σε όλο τον κόσμο ανέφερε μεταξύ άλλων  χθες κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγράφει περισσότερες από 113.000.000 μολύνσεις και 2.500.000 θανάτους με νόσο Covid.

Ο ρυθμός των διαγνώσεων που καταγράφεται είναι  λιγότερες από 400.000 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να έχει πτωτική πορεία σε λιγότερες από 11.000 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη, η επιδημία υποχωρεί με τον ρυθμό των διαγνώσεων να παραμένει σταθερά κάτω από 150.000 ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει 33.500.000 διαγνώσεις και 800.000 θανάτους.

Στην Γαλλία η επιδημία παραμένει στις 20.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν υποχωρεί στους 300 θανάτους ανά ημέρα. Αυτή η τάση υποχώρησης ακολουθεί και την τάση που υπάρχει με τον εμβολιασμό.

Στην Γερμανία η επιδημία έχει σταθεροποιηθεί στις 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα από τους 500 θανάτους ανά ημέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιδημία καταγράφει σταθερά λιγότερες από 10.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα ενώ ο αριθμός των θανάτων υποχωρεί σε λιγότερες από 500 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ιταλία η επιδημία εξακολουθεί να είναι σταθερή στο επίπεδο των 13.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, καθώς και ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό παραμένει στους 300 θανάτους ανά ημέρα, με τάσεις μείωσης.

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα. Με βάση την αύξηση των εισαγωγών εντός της προηγούμενης εβδομάδας, αναμένουμε μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να βοηθάει στη μείωση της επίπτωσης στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες.

Δεν διαφέρουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη,  ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί και για αυτό το λόγο γίνεται ευρεία συζήτηση στη βιβλιογραφία για την εξεύρεση κάποιων πιο «έξυπνων» λύσεων, που θα μας βοηθήσουν να πορευτούμε τους επόμενους μήνες μέχρι να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας.

Επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι την ατομική μας ευθύνη και την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και της αποφυγής συγχρωτισμού, έτσι ώστε να παραμείνουμε υγιείς, εμείς και οι οικογένειές μας, μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια.

Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας σημείωσε. Ας αναλογιστούμε πόσα πολλά περάσαμε, πόσους συνανθρώπους μας χάσαμε, πόσο σημαντικά άλλαξε η ζωή όλων μας, αλλά και πόσα πολλά μάθαμε στη διάρκεια αυτού του χρόνου, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για εμάς τους ίδιους.

Σήμερα, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, αλλά και για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας την ελπίδα, κρατάμε στο χέρι μας το εμβόλιο του κορονοϊού.

Το ζωντανό παράδειγμα του Ισραήλ μάς δίνει ελπίδα και προοπτική. Πριν από λίγες μέρες στο New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκε μια μελέτη αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στο Ισραήλ, μετά από μια μελέτη παρατήρησης περίπου 1,2 εκατομμυρίου πολιτών.

Η μελέτη έδειξε ότι 7 μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, μειώθηκε η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης κατά 94% και η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης κατά 92%. Σημαντικό είναι δε να τονιστεί, ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και για την προστασία ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Οι Ισραηλινοί σήμερα με υψηλό ποσοστό πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, όχι μόνο επέστρεψαν στην κανονικότητα με το άνοιγμα της εκπαίδευσης, της οικονομικής δραστηριότητας, της εστίασης ακόμα και των γυμναστηρίων, αλλά μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησαν και την πρώτη τους ζωντανή συναυλία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως περισσότερα από 227 εκατομμύρια δόσεων και στη χώρα μας περισσότερες από 800.000 δόσεις, ανέφερε η Β. Παπαευαγγέλου.

Όλοι πια γνωρίζουμε πολλά περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων έναντι Covid. Συνεπώς, με τα νεότερα δεδομένα ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας, κάνω έκκληση σε όλους αυτούς που ήταν διστακτικοί μέχρι σήμερα να το ξανασκεφτούν.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν έχουν προσέλθει ακόμα, μπορούν να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα σήμερα.

Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν αρχικά οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας και στη συνέχεια όλοι μας σιγά-σιγά. Έτσι συνεχίζοντας για λίγο ακόμα την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, θα καταφέρουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό κύμα και σύντομα θα ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα του Ισραήλ.