Η ανεξέλεγκτη καταστροφή των δασών «θα απελευθερώσει περισσότερες πανδημίες».

Οι ερευνητές λένε στον ΟΗΕ ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας επιτρέπει την ταχεία εξάπλωση νέων ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους.

Προειδοποιούν τους παγκόσμιους ηγέτες ότι αυξανόμενος αριθμός θανατηφόρων νέων πανδημιών θα πλήξει τον πλανήτη εάν τα επίπεδα αποψίλωσης και απώλειας βιοποικιλότητας συνεχίσουν με τους τρέχοντες καταστροφικούς ρυθμούς τους.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, θα ενημερωθεί από τους συντηρητές (όσοι εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας) και τους βιολόγους ότι, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ισχυρή σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής καταστροφής και της αυξημένης εμφάνισης θανατηφόρων νέων ασθενειών όπως το Covid-19.

Κόστος πρόληψης της επόμενης πανδημίας «ίση με μόλις 2% της οικονομικής ζημίας του Covid-19»

Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας και η κατασκευή ορυχείων σε απομακρυσμένες περιοχές – καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ζώων ως πηγών τροφίμων, τα παραδοσιακά φάρμακα και τα εξωτικά κατοικίδια ζώα – δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών από την άγρια ζωή στον κόσμο, και οι αντιπρόσωποι θα ενημερωθούν.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναδυόμενων ασθενειών προήλθαν από τη διαδικασία αλλαγής της χρήσης γης, υποστηρίζεται. Ως αποτέλεσμα, πέντε ή έξι νέες επιδημίες το χρόνο θα μπορούσαν σύντομα να επηρεάσουν τον πληθυσμό της Γης.

«Τώρα υπάρχει μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων – παράνομη υλοτομία, εκκαθάριση και εξόρυξη – με συναφείς διεθνείς συναλλαγές κρέατος από άγρια αφρικανικά είδη και εξωτικά κατοικίδια ζώα που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Stuart Pimm, καθηγητής συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke. «Στην περίπτωση του Covid-19, έχει κοστίσει τα τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οπότε απαιτείται σαφώς επείγουσα δράση».

 

Εκτιμάται ότι δεκάδες εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους και άλλων άγριων περιβαλλόντων ισοπεδώνονται κάθε χρόνο για την καλλιέργεια δένδρων φοίνικα , για εκτροφή βοοειδών, για εξόρυξη πετρελαίου και παροχής πρόσβασης σε ορυχεία και αποθέματα ορυκτών. Αυτό οδηγεί στην εκτεταμένη καταστροφή της βλάστησης και της άγριας πανίδας που φιλοξενεί αμέτρητα είδη ιών και βακτηρίων, τα οποία είναι τα πιο πολλά άγνωστα στην επιστήμη. Αυτά τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν κατά λάθος νέους ξενιστές, όπως ανθρώπους και κατοικίδια ζώα.Τέτοια γεγονότα είναι γνωστά ως spillovers. Βασικά, εάν οι ιοί ευδοκιμούν στους νέους ανθρώπινους ξενιστές τους, μπορούν να μολύνουν άλλα άτομα. Αυτό είναι γνωστό ως μετάδοση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια νέα, αναδυόμενη ασθένεια.

Ένα παράδειγμα τέτοιων γεγονότων παρέχεται από τον ιό HIV, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα εξαπλώθηκε από χιμπατζήδες και γορίλες – οι οποίοι είχαν σφαγεί για κρέας στη Δυτική Αφρική – σε άνδρες και γυναίκες και από τότε προκάλεσε το θάνατο σε πάνω από 10 εκατομμύρια Ανθρώπους. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τον πυρετό του Έμπολα, που μεταδίδεται από νυχτερίδες σε πρωτεύοντα και ανθρώπους. Η επιδημία της γρίπης των χοίρων του 2009 και ο ιός Covid-19, ο οποίος μεταδόθηκε αρχικά σε ανθρώπους από νυχτερίδες.

«Όταν οι εργαζόμενοι έρχονται σε τροπικά δάση για να κόψουν δέντρα, δεν παίρνουν φαγητό μαζί τους», δήλωσε ο Andy Dobson, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton. «Τρώνε απλώς ό, τι μπορούν να σκοτώσουν. Έτσι, εκτίθενται σε μόλυνση όλη την ώρα. ”

Αυτό το σημείο υποστηρίχθηκε από τον Pimm. «Έχω μια φωτογραφία ενός άντρα που σκότωσε έναν άγριο χοίρο βαθιά στη ζούγκλα του Εκουαδόρ. Ήταν παράνομος υλοτόμος και αυτός και οι συνάδελφοί του χρειάζονταν φαγητό και σκότωσαν έναν αγριόχοιρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν πιτσιλιές από άγριο χοίρο. Είναι φρικτό και ανθυγιεινό και έτσι εξαπλώνονται αυτές οι ασθένειες. ”

Ωστόσο, δεν προκύπτει κάθε αναδυόμενη ασθένεια από ένα και μόνο μεγάλο περιστατικό spillover, δήλωσε ο ζωολόγος David Redding, του University College London. «Σε μέρη όπου κόβονται τα δέντρα, μωσαϊκά χωραφιών δημιουργούνται γύρω από αγροκτήματα, εμφανίζονται στο τοπίο διάσπαρτα με αγροτεμάχια παλιού δάσους.
Αυτό αυξάνει τη διασύνδεση μεταξύ των άγριων και των καλλιεργημένων. Νυχτερίδες, τρωκτικά και άλλα παράσιτα που φέρουν περίεργους νέους ιούς προέρχονται από συστάδες δασών που έχουν απομείνει και μολύνουν ζώα αγροκτήματος – τα οποία στη συνέχεια μεταδίδουν αυτές τις λοιμώξεις στον άνθρωπο. ”

Ένα παράδειγμα αυτής της μορφής μετάδοσης παρέχεται από τον πυρετό Lassa, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία το 1969 και τώρα προκαλεί αρκετές χιλιάδες θανάτους το χρόνο. Ο ιός εξαπλώνεται από το τρωκτικό Mastomys natalensis, το οποίο διαδόθηκε στις σαβάνες και τα δάση της Αφρικής, αλλά τώρα αποικίζει σπίτια και αγροκτήματα, μεταδίδοντας την ασθένεια στους ανθρώπους.

«Το κρίσιμο σημείο είναι ότι υπάρχουν πιθανών 10 φορές περισσότερα είδη ιών από τα θηλαστικά», πρόσθεσε ο Ντόμπσον. «Οι αριθμοί είναι εναντίον μας και αναπόφευκτη η εμφάνιση νέων παθογόνων.»

 

Στο παρελθόν, πολλές εκδηλώσεις νέων ασθενειών παρέμειναν περιορισμένες σε περιοχές. Ωστόσο, η ανάπτυξη φθηνών αεροπορικών ταξιδιών έχει αλλάξει την εικόνα και οι ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο προτού οι επιστήμονες συνειδητοποιήσουν πλήρως τι συμβαίνει.

«Η περαιτέρω μετάδοση μιας νέας ασθένειας είναι επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο στην ιστορία της πανδημίας», δήλωσε ο καθηγητής James Wood, επικεφαλής της κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Εξετάστε την πανδημία της γρίπης των χοίρων. Πετάξαμε σε όλο τον κόσμο αρκετές φορές πριν συνειδητοποιήσουμε τι συνέβαινε.

Η παγκόσμια συνδεσιμότητα επέτρεψε – και εξακολουθεί να επιτρέπει – τη μετάδοση του Covid-19 σε σχεδόν κάθε χώρα της Γης».

Σε μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο Science τον περασμένο μήνα, οι Pimm, Dobson και άλλοι επιστήμονες και οικονομολόγοι προτείνουν τη δημιουργία ενός προγράμματος για την παρακολούθηση της άγριας πανίδας, τη μείωση των spillovers, τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος άγριας ζωής και τη μείωση της αποψίλωσης. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια το χρόνο, μια τιμή που επισκιάζεται από το κόστος της πανδημίας Covid-19, η οποία έχει εξαλείψει τρισεκατομμύρια δολάρια από τις εθνικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

«Εκτιμούμε ότι η αξία του κόστους πρόληψης για 10 χρόνια είναι μόνο περίπου 2% του κόστους της πανδημίας Covid-19», δηλώνουν. Επιπλέον, η μείωση της αποψίλωσης των δασών – η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών άνθρακα – θα έχει επίσης το πλεονέκτημα να βοηθήσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, προσθέτουν οι ερευνητές.

«Ο ρυθμός εμφάνισης νέων ασθενειών αυξάνεται και οι οικονομικές επιπτώσεις τους αυξάνονται επίσης», αναφέρει η ομάδα. «Η αναβολή μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου πανδημίας θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους. Η κοινωνία πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει τις επιπτώσεις των μελλοντικών πανδημιών. ”

Πηγή: TheGuardian