Έρχονται έκτακτες νομοθετικές διατάξεις στις Περιφέρειες για την διαχείριση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό έργου και την επικαιροποίηση των δράσεων για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19 με βάσει τα τελευταία στοιχεία πραγματοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον επικεφαλή της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα και  τους Υπουργούς Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων , Εσωτερικών και τον Υφυπουργό ενώ συμμετείχαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

Στην διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και χαρακτηριστικά, ανά Περιφέρεια που όπως επισημάνθηκε από τον Πρωθυπουργό, για πρώτη φορά έχει στην διάθεσή της η χώρα, με τέτοια πληρότητα και λεπτομέρεια και της επιτρέπει την κατά τόπους διαχείριση της πανδημίας με τοπικές παρεμβάσεις και όχι με οριζόντια μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ενημέρωση έγινε επίσης και από τους τρεις Υπουργούς, για την διαχείριση της πανδημίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό την στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών τους, για να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στο επίπεδο της διενέργειας ελέγχων, ενώ ζήτησαν να επαναληφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που έδωσε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να στηρίξουν τις δομές υγείας κατά την περίοδο του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στο αίτημα των Περιφερειαρχών ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι θα υπάρξουν έκτακτες νομοθετικές διατάξεις που θα δώσουν στους Περιφερειάρχες την απαιτούμενη ευελιξία στην κατά τόπους διαχείριση της πανδημίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε δήλωσε σχετικά:

“Τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία και η σημερινή, καλή κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν πρέπει επ’ ουδενί να οδηγεί σε εφησυχασμό. Ανοίξαμε τουριστικά, λειτουργήσαμε υποδεχόμενοι εκατομμύρια επισκεπτών, σε όλα μας τα νησιά, από Ευρώπη και Ελλάδα και πετύχαμε τη διατήρηση ενός πολύ χαμηλού επιδημιολογικού επιπέδου. Με κανένα τρόπο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό ή χαλάρωση της προσοχής και των μέτρων προστασίας. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αυξάνουμε την δουλειά και την αφοσίωσή μας για να διατηρήσουμε και στο μέλλον τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε φέρει μέχρι σήμερα”.