Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ.

Δέκα προϊόντα- πλαστικά μιας χρήσης εκτός αγοράς από τον Ιούλιο του 2021 και για το Δημόσιο Τομέα 6 μήνες νωρίτερα.

Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες ποτών& τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

 • Υποχρεωτική διάθεση εναλλακτικών προϊόντων μιας χρήσης στην αγορά. Μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026 .
 • Επανασχεδιασμός προϊόντων για τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών. Υποχρεωτικός στόχος έως το 2025 η χωριστή συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% και κατά 90% έως το 2030 μέσω συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη.
 • Νέες προδιαγραφές για αυτά τα προϊόντα Τα καπάκια να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια μέχρι το 2024 ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 25% το 2025 και 35% το 2030. Κίνητρο στους παραγωγούς η μείωση των υποχρεωτικών εισφορών με την χρήση περισσότερο ανακυκλωμένου περιεχομένου στα μπουκάλια.(eco-modulation)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 1. Θεσπίζεται εισφορά 4 λεπτά+ΦΠΑ από 1 -1-2022 στα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων (όπως και με το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας)
 2. Θεσπίζονται μέτρα από 1-1-2022 για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων
 3. Γίνεται υποχρεωτική από 3-7-2021 η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού, σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις & παιδικές χαρές μέσω των ΟΤΑ
 4. Δημιουργείται από 5-1-2023 πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τις πλαστικές φιάλες ( Οι πολίτες θα επιστρέφουν στα σημεία αγοράς τα πλαστικά μπουκάλια για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά και θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα)
 5. Διευρύνεται από 3-1-2022 η περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα ΠΜΧ της οδηγίας για να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.
 6. Εφαρμογή διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού πλαστικών για κάλυψη του κόστους περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων του.

Ειδικότερα θεσπίζονται έως 5-1-2023 συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων τα καπνικά και τα αλιευτικά εργαλεία καθώς και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων
(κυπελάκια ποτών, περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, φιάλες ποτών, πακέτα & περιτυλίγματα, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια) τα οποία θα είναι υπεύθυνα για :

 • Τη διαχείριση των αποβλήτων των προϊόντων αυτών( όπως στην Ανακύκλωση συσκευασιών).
 • Τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και ακτών από τα απόβλητα των προϊόντων.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 1. Στους παραγωγούς προϊόντων: -1% επί του κύκλου των εργασιών του το προηγούμενο έτος. Για τη διάθεση προϊόντων που έχουν απαγορευτεί ή δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τους στόχους σχεδιασμού ή δεν φέρουν κατάλληλη περιβαλλοντική σήμανση. Για τη μη συμμετοχή σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης
 2. Στις Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης & λιανικού εμπορίου: 5€ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά και υπόκεινται σε απαγόρευση με ελάχιστο πρόστιμο 500€. 200€ έως 5000€ για μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων ( όπως και στη πλαστική σακούλα)
 3. Ειδικά συστήματα ανακύκλωσης: Για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις περί διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.