Εκσυγχρονίζονται οι προδιαγραφές για τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα

Το γκολφ μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η αξιοποίηση του γκολφ ως πόρου για τον Ελληνικό Τουρισμό πραγματοποιείται με παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών κατασκευής νέων γηπέδων από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Εκτιμάτε ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν συστηματικά το συγκεκριμένο άθλημα, γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψη ότι το γκολφ μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ουσιαστική αύξηση των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας.

Οι φίλοι του γκολφ, ως παίκτες ή θεατές, ανήκουν στην ανώτερη ή και ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, στοιχείο σημαντικό για την αύξηση των εσόδων και την ευρύτερη ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η τροποποίηση της προϋπάρχουσας Υπουργικής Απόφασης του 2014, δημιουργεί ένα πιο ευρύ σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο αξιοποίησης του γκολφ.

 

Τι αλλάζει

 

Δημιουργούνται κίνητρα για νέους επενδυτές, καθώς απλοποιούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας

Για την σχεδίαση των γηπέδων γκολφ προβλέπεται αυξημένος βαθμός ελευθερίας με την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις προσαρμόζονται στις κατά τόπους γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και συμβάλλουν στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του εκάστοτε τοπίου.

 

Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός

 

Την ενίσχυση του γκολφ και τη διάδοσή του, όχι μόνο από αμιγώς αθλητική άποψη, αλλά και ως μέσου προσέλκυσης τουριστών υψηλού επιπέδου.

Σημειώνεται ότι το γκολφ θεωρείται παγκοσμίως ως μία ανερχόμενη και προσοδοφόρος μορφή τουρισμού. Με σκοπό ή αφορμή το συγκεκριμένο άθλημα, μια πολύ μεγάλη και υπολογίσιμη μερίδα ταξιδιωτών επιλέγει προορισμούς διακοπών.

Αποτελεί εδραιωμένη αλλά και αναπτυσσόμενη δραστηριότητα σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου.

Διαδεδομένη είναι επίσης η τάση «Golf Resorts», η δημιουργία δηλαδή τουριστικών συγκροτημάτων στα οποία η φιλοξενία συνδυάζεται με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το γκολφ προϋποθέτει κλιματικές συνθήκες κατάλληλες για υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον τεχνικές παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει όλα τα επιμέρους στοιχεία ώστε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης για τους φίλους του αθλήματος από την Ευρώπη και όχι μόνον.

Στην χώρα μας υπάρχουν ήδη ποιοτικές τουριστικές υποδομές με έμφαση στο γκολφ ενώ αρκετές ακόμη βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης.