Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων : Τα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων στις Κυκλάδες

Το θέμα των ηλεκτροφόρων καλωδίων στην Ελλάδα θίγει σε δημοσίευμα της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή την υπογειοποίηση των καλωδίων στο Δήμο Μυκόνου .

 

Στο δημοσίευμα της αναφέρει πως « η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει, ποσοστιαίως, ένα από τα μεγαλύτερα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων στον κόσμο. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα, πέραν της αισθητικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος έχει συχνά και άλλες δυσάρεστες συνέπειες που συνδέονται με πυρκαγιές, ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα ηλεκτροδότηση κλπ.

 

Οι Κυκλάδες, με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο τους, αποτελούν κορυφαίο αναπτυξιακό πόρο για την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

 

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Οία της Σαντορίνης, οι κυκλαδικοί οικισμοί και η κυκλαδική ύπαιθρος πληγώνεται βαρύτατα από τα εναέρια καλώδια. Πάγιο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς τους Δήμους του κυκλαδικού αρχιπελάγους ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Πρώτος ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε να προχωρήσει στην αποξήλωση των καλωδίων που πληγώνουν το πανέμορφο νησί.

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εργασίες προχωρούν εντατικά και φέτος για πρώτη φορά η Χώρα Μυκόνου, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, θα απαλλαγεί από τον οπτικό θόρυβο και θα αναβαθμίσει εκθετικά την εικόνα της. Ταυτόχρονα, ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως από την διάνοιξη των τάφρων υπογειοποίησης.

 

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή Μυκόνου για την απόφαση να καταβάλει το μεγάλο κόστος αυτής της παρέμβασης. Και άλλα κυκλαδονήσια ετοιμάζονται με την σειρά τους να απαλλαγούν από την πληγή των υπέργειων καλωδίων».