
Διαχείριση άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας: αποφεύγοντας το αλκοόλ
Η εμφάνιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει στη πλειοψηφία των ανθρώπων έντονο άγχος και αναστάτωση.
Ανησυχούμε για τον εαυτό μας, για τους αγαπημένους μας, για την ίδια τη ζωή.
Σε περιόδους σαν αυτές που διανύουμε, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να ελέγξουν τη χρήση του αλκοόλ, καθώς αναζητούν τρόπους να μειώσουν το άγχος τους. Η χρήση αλκοόλ όμως οδηγεί σε περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα, βάζοντας τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους σε ένα καθεστώς έντονης πίεσης.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή την περίοδο μπορεί να είναι η στιγμή που μπορούμε να υιοθετήσουμε περισσότερο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων, οι οποίοι θα έχουν διάρκεια στον χρόνο, ακόμη και όταν η πανδημία θα έχει πια περάσει.
Μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη ψυχική σας υγεία, όταν παρατηρείτε ότι η σχέση σας με το αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους είναι:
Παραμείνετε μέσα στο εβδομαδιαίο φυσιολογικό όριο χρήσης αλκοόλ
Οι οδηγίες για την ποσότητα χρήσης αλκοόλ/ εβδομάδα που εμπίπτει στα όρια της
φυσιολογικής κατανάλωσης και δεν θεωρείται επικίνδυνη είναι:
- 11 ποτά (μεζούρες σερβιρίσματος)/ εβδομάδα για τις γυναίκες
- 17 ποτά (μεζούρες σερβιρίσματος)/εβδομάδα για τους άνδρες
Όπου μεζούρα σερβιρίσματος ισούται με: 1 κουτάκι μπίρας (330ml) ή 2 ποτήρια κρασί (170ml) ή ένα ούζο 50ml ή ένα ουίσκυ 50ml.
Η παραπάνω εβδομαδιαία ποσότητα προκειμένου να μην είναι επικίνδυνη, θα πρέπει να είναι διασκορπισμένη σε όλη την εβδομάδα, έτσι ώστε να μην αναλογεί περισσότερα από 1 ποτό (μεζούρα σερβιρίσματος)/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά (μεζούρες σερβιρίσματος)/ ημέρα για τους άνδρες. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε 2-3 μέρες μέσα στην εβδομάδα χωρίς καθόλου χρήση αλκοόλ.
Φροντίστε την ψυχική σας υγεία και ευημερία
Η εποχή που διανύουμε είναι πραγματικά πολύ στρεσογόνα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολη όσο φανταζόμαστε. Η φυσική απόσταση δεν ισούται και με κοινωνική απομόνωση.
Ο αυξημένος χρόνος που χρειάζεται να περνάμε στο σπίτι μπορεί να προκαλεί ένταση σε πολλές οικογένειες, αλλά μπορεί να είναι και μια μοναδική ευκαιρία επανασύνδεσης με τους αγαπημένους μας. Η σύνδεση με άλλα άτομα μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση του ανήκειν, καθώς και απόκτηση νοήματος στη ζωή.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βγαίνετε εκτός σπιτιού και να συνδέεστε με τη φύση. Όταν είναι δυνατόν, προγραμματίστε δραστηριότητες στη ρουτίνα σας, που να περιλαμβάνουν περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κηπουρική.
Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα
Προσπαθήστε να διατηρήσετε συνήθειες που ήδη έχετε: υγιής διατροφή, ποιοτικός και επαρκής ύπνος, σωματική άσκηση, πρωινή αφύπνιση τη συνηθισμένη για εσάς ώρα.
Η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας θα σας ενισχύσει μια αίσθηση κανονικότητας.
Έτσι ακόμη και αν η καθημερινότητα, όπως την γνωρίζαμε, έχει αλλάξει, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα σας.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί χρειάζεται να είστε με τη διατήρηση της ρουτίνας του ύπνου: ένα χαλαρωτικό μπάνιο, όχι έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσης αλκοόλ. Εάν η αβεβαιότητα της τωρινής κατάστασης σας δημιουργεί διαταραχές ύπνου, συζητήστε τις ανησυχίες σας με φίλους και συγγενείς και αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.
Βρείτε τρόπους διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων, οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνουν τη χρήση αλκοόλ.
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να γεμίσουν το κενό του υπερβολικού ελεύθερου χρόνου και της κοινωνικής απομόνωσης με τη χρήση αλκοόλ. Η χρήση αλκοόλ μπορεί όμως πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη εξάρτηση και σε έναν καταστρεπτικό μηχανισμό διαχείρισης του άγχους.
Υπάρχουν υγιείς τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς όλη αυτή τη στρεσογόνα περίοδο: η επανασύνδεση με αγαπημένους ανθρώπους, η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή η χρήση τεχνικών χαλάρωσης και διαλογισμού.
Αναζητήστε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσουν σε όλα τα βήματα της θεραπευτικής διαδικασίας, εφόσον αποφασίσετε ότι επιθυμείτε να διακόψετε τη χρήση αλκοόλ.
Είναι προτιμότερο να αναζητήσετε βοήθεια, παρά να προσπαθήσετε μόνοι σας να ανταπεξέλθετε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Κάντε ένα διάλειμμα από την συνεχή ενημέρωση και την επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η σύνδεση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και χρήσης αλκοόλ έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά.
Η διακοπή από τη συνεχή ενημέρωση και την επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του άγχους και να βοηθήσει στην αποφυγή της χρήσης αλκοόλ ως μηχανισμό αντιμετώπισης.
Προσπαθήστε να μην έχετε πρόσβαση σε αρνητικές πληροφορίες και σχόλια που σπέρνουν την ανησυχία και τον πανικό.
Λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε από έγκυρες πηγές ενημέρωσης και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα fake news (ειδήσεις παραπληροφόρησης).
H Παναγιώτα Τούμπα είναι Κλινική ψυχολόγος
Επιστημονικά υπεύθυνη στην ΚΜΨΥ ΝΑ Κυκλάδων