Απροστάτευτα οικοσυστήματα σε υψηλή τηλεθέαση

Τα τροχοφόρα που κινήθηκαν σε παραλίες στην Ελαφόνησο, για τις ανάγκες τηλεοπτικής εκπομπής που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Χώρας.

 

 

Σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρεται ότι, ένα όχημα τύπου 4×4 και δύο μοτοσυκλέτες υψηλού κυβισμού φάνηκαν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και σε μεγάλη έκταση οργώνοντας στην κυριολεξία τις αμμοθίνες, όπως προβλήθηκε και στις λήψεις από drone.

 

 

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελία προς τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

 

Η Ελαφόνησος, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής οικολογικής της αξίας,αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, είναι Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» με κωδικό GR2540002 καθώς έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

 

Οι θέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής εκπομπής αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων με βάση την εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία με ονομασία «υποτυπώδεις κινούμενες θίνες» και κωδικό 2110, «κινούμενες θίνες ακτογραμμής με Ammophila arenaria» με κωδικό 2120, αλλά και «Θίνες των παραλιών Juniperus spp.» με κωδικό 2250.

 

Τα μηχανοκίνητα οχήματα απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία να κινούνται εκτός οδικού δικτύου. Στον αιγιαλό και τις αμμοθίνες πλην εξαιρετικών περιπτώσεων η πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στα ευαίσθητα αυτά αμμοθινικά οικοσυστήματα δεν είναι σύμφωνο με την προστασία τους.

 

Μοναδικά για όλο τον πλανήτη τα φυτά στις αμμοθίνες της Ελαφονήσου

 

Τονίζεται ότι στην περιοχή φύεται η Centaurea pumilio ενδημικό της Αν. Μεσογείου, είδος «Τρωτό» σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, καθώς και το στενότοπο ενδημικό Saponaria jagelii, είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον» που φύεται εκεί και πουθενά αλλού σε όλο τον πλανήτη.


Στη συγκεκριμένη παραλία τους θερινούς μήνες μπορεί κανείς να δει φωλιές της χελώνας Caretta caretta, οι οποίες είναι γνωστό ότι καταστρέφονται από τα τροχοφόρα. Ως εκ τούτου, η χώρα μας έχει σημαντική υποχρέωση λήψης και εφαρμογής μέτρων για την προστασία του.

 

Υποβαθμίζεται η ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις , πέρα από τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, το πλέον προβληματικό κομμάτι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η ενέργεια στο ευρύ κοινό, καθότι, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης και σε δημοφιλή για τη νεολαία εκπομπή, με σκοπό την προώθηση ως πρότυπο lifestyle την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων και την προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος, υποβαθμίστηκε η ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρετε ότι , ενώ πραγματοποιήθηκε αναφορά στην αξία και το καθεστώς προστασίας της, προβλήθηκε ως αποδεκτή η καταστροφική ενέργεια των τροχοφόρων σε ένα τόσο σημαντικό και παράλληλα εύθραυστο οικοσύστημα.

Η περιβαλλοντική ζημιά ενδέχεται να είναι μόνιμη

 

Η περιβαλλοντική ζημιά ενδέχεται να είναι αντιστρεπτή, αν και κάποιες βλάβες, όπως αυτές σε στενοενδημικά είδη φυτών, μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά από μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος παράκτιων περιοχών, όπως οι παραλίες της Ελαφονήσου, δέχονται αφόρητη τουριστική πίεση κατά τους θερινούς μήνες από τη, συχνά δίχως όριο παραχώρησή τους για ομπρέλες και ξαπλώστρες, υποβαθμίζοντας την οικολογική τους ακεραιότητα.

 

Πάρκινγκ το καλοκαίρι το συγκεκριμένο σημείο

 

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας «Παναγία» στο οποίο κινήθηκε το όχημα 4×4, και για το οποίο ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ανακοίνωσαν ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από πού προκύπτει η νομιμότητα αυτής της χρήσης στον αιγιαλό, και πάνω σε αμμοθίνες, όπως προκύπτει και από τη χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι για την προβολή μερικών λεπτών μίας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ακυρώνονται 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε αυτές τις προσπάθειες επιλέγοντας να αναδείξουν την αξία της περιοχής και φυσικά σεβόμενες τα μέτρα για την προστασία της, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.