Απόφαση Εφετείου: Έγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ιστορική μέρα η σημερινή μετά την απόφαση του Εφετείου που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή. Μετά από 5,5 χρόνια και εκατοντάδες συνεδριάσεις και 7 χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα η καταδικαστική απόφαση κάνει το γύρω του κόσμου η Ελλάδα καταδίκασε τον Ναζισμό.

 

“Τα καταφέραμε ….Γιε μου”  φώναξε  η Mάγδα Φύσσα, η μάνα του Παύλου Φύσσα, βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης. 

 


Χειροκροτήματα ενθουσιασμού από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους που περίμεναν από το πρωί την απόφαση του Εφετείου συνόδευσαν τα λόγια της .

 

Τι αποφασίστηκε

 

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής:

Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς.

 

‘Ενοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν:

Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης, και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

 

‘Ενοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που είχε ομολογήσει.

 

Ένοχοι για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν 15 από τους 18 κατηγορούμενους:

Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών: ο Σταύρος Σαντοριναίος και Γιώργιος Τσακανίκας.

 

‘Ενοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες κρίθηκαν:

Δημήτριος Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

 

Ενοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία, κρίθηκαν:

Κυριάκος Αντωνακόπουλος
Ιωάννης Καστρινός
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης

 

«Νίκη της Δημοκρατίας που εξόρισε απ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα»
«Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής».
«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση της απόφασης:

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.

Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση. Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, October 7, 2020

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε:

“Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους”.

 

Παρούσα και η Σαντορίνη στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εν αναμονή της απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Σωματεία, Εκπαιδευτικοί, Κομματικές οργανώσεις, εργαζόμενοι, μαθητές και κάτοικοι του νησιού έδωσαν το δικό τους δυναμικό παρόν.

Κοινό σύνθημα οι ναζί στη φυλακή.