Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η οποία θα πραγματοποιηθεί  13:30,  στο Υπουργείο Υγείας.

Η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση δήλωσε μεταξύ άλλων: “προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού. Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά πάνω από 1.000 θανάτους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολη  θέση, η Ισπανία επίσης σε πίεση, η Γαλλία”.

H Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας ανέφερε,  «…μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες.

Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στη Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Το θέμα των μεταλλάξεων είναι ένα θέμα έρευνας ακόμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε προσοχή.

Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων.

Ειδικά στην Πορτογαλία, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και στην διάρκεια των εορτών, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, ήταν ανοιχτή η εστίαση. Γενικά υπήρχε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων που κατά την γνώμη τους αυτή έφερε κυρίως την μεγάλη επιδημιολογική επιδείνωση που υπάρχει τώρα.

Και το ίδιο λένε συνάδελφοι και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Άρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά την μετάλλαξη θα την ελέγξουμε και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Γενικά φαίνεται ότι η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στα εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό. Αλλά σίγουρα αυτή την στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι, άρα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα με άνοιγμα της οικονομίας σιγά- σιγά, με μέτρα και προσοχή, για να μπορέσουμε να πάμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την χώρα από κει και πέρα».