Αλλάζει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, ευκαιρίες για τα νησιά και τις ΜμΕ επιχειρήσεις

Στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Αναφέρθηκε στον στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για τα νησιά, την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της νησιωτικής οικονομίας, με πεδία προτεραιότητας την ενέργεια, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πρωτογενή τομέα ,τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Ο Υφυπουργός επισήμανε την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά.

Σε σχέση με την στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι , ξεκινά ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 450 εκ. ευρώ που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις παρέχοντας κεφάλαια κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ.

Επίσης στην επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων, η πρόσκληση για το οποίο θα βγει τις επόμενες μέρες ύψους 60 εκ. ευρώ .

Αναφορικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου, που χαρακτήρισε ως τις μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά, επισήμανε ότι για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, υπάρχουν πόροι ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοδοτικό πακέτο React EU.

Επαναφέροντας επίσης την πρόταση για βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της διαφοροποίησης των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης .Καθώς και για το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει προτάσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και της αύξησης του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.